A hideg fűtötte a német ipari adatot

Gyenge erősödés volt jellemző januárba az iparra Németországban - az év második felében és jövőre indulhat az igazi erősödés.
NAPI, 2010. március 8. hétfő, 12:24
Fotó:

A várakozásoknál kisebb mértékben nőtt januárban az ipari kibocsátás Németországban: 2010 első hónapja 0,6 százalékos növekedést hozott szemben a Bloomberg elemzői konszenzusa által prognosztizált 1 százalékos erősödéssel, igaz, előző hónapban, 2009 decemberében még egy százalékos visszaesés volt jellemző. Éves bázison 2,2 százalékos az erősödés - áll a statisztikai hivatal közleményében.

A német építőipari aktivitása decemberről januárra 14,3 százalékkal esett vissza, ami 2006 áprilisa óta nem látott süllyedés. Az energiakibocsátás - a rendkívüli hideg következtében - 8,8 százalékkal nőtt, az alapvető javak termelése 3,3 százalékkal nőtt - derül ki a jelentésből.

Az elemzők idén a pozitív trend folytatódására számítanak, hozzátéve, ez az év első felében még csak szerény mértékben lesz igaz, valódi gazdasági erősödést pedig 2011 hoz majd. A Bundesbank idén - a 2009-es 5 százalékos zsugorodás után - a gazdaság 1,6 százalékos bővülését várja.

HOZZÁSZÓLÁSOK