Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A politikus az MTI tudósítása szerint kiemelte: Zágráb nyílt párbeszédet szorgalmaz Oroszországgal több okból is. "Oroszország fontos tényező Délkelet-Európában, ugyanúgy, mint Törökország, mi pedig mindkét országgal nyílt párbeszédet szeretnénk folytatni". A tárcavezető a jövő héten Moszkvába utazik, ahol orosz kollégájával, Szergej Lavrovval találkozik.

Stier elmondta, hogy Délkelet-Európa stabilitása és biztonsága lesz a fő témája a találkozónak, de tárgyalnak Horvátország és Oroszország együttműködéséről a turizmus, a gazdaság és a kultúra terén is. Mindazonáltal hozzátette: Horvátország mint európai uniós ország és NATO-tag tárgyal Oroszországgal, amit Moszkva elfogadott és tiszteletben tart.

Zágráb és Moszkva között fagyos volt a viszony az elmúlt időszakban. A 2013-óta EU-tag Horvátország nyugati szövetségesei politikáját folytatta Oroszországgal szemben.

Andrej Plenkovic horvát kormányfő 2016-os megválasztása után egyik első útja Ukrajnába vezetett, ahol többek között arról is beszélt, hogy Horvátország segíteni fogja Ukrajna "békés reintegrációját", Krímet pedig mint "megszállt területet" említette, amelyre orosz politikusok hevesen reagáltak. A miniszterelnök ezzel kapcsolatban a horvát sajtónak úgy nyilatkozott: a béke még a 21. század második évtizedében sem magától értetődő Európában, mert a Krím félsziget törvénytelen elcsatolása és a kelet-ukrajnai konfliktus alapjaiban megkérdőjelezi a békét és a stabilitást az öreg kontinensen.

A kormányfő ukrajnai látogatását követően ősszel elmaradt a horvát-orosz gazdasági fórum is, amit azzal indokol a Horvát Gazdasági Kamara (HGK), hogy alacsony volt az érdeklődés az orosz vállalkozók részéről. Horvátország, valószínűleg azért is, hogy enyhítsen a két ország viszonyán, két és fél év után nagykövetett küldött Moszkvába. Az előző nagykövet távozása után ugyanis az egymást váltó horvát kormányok nem tudtak megegyezni az új nagykövet személyét illetően.