Horvátország előzetesen a 6,5-6,625 százalékos sávban jelölte ki a kedden kibocsátott, tízéves, 2024. január 26-án lejáró, dollárban denominált államkötvényének hozamát. A végleges hozam 6,20 százalék lett, miután a jelentős, 8,5 milliárd dolláros kereslet lenyomta a hozamot - közölte a Reuters hírügynökség pénzügyi elemzésekre szakosodott szolgálata, az IFR.

A kibocsátás megszervezésére négy nagybank, a német Deutsche Bank, a francia BNP Paribas, a brit Barclays és az amerikai JP Morgan kapott megbízást. A július óta európai uniós tag Horvátország próbálja leszorítani az államháztartási hiányát az EU által megkövetelt szintre, a bruttó hazai termék (GDP) 3 százaléka alá. A deficit az idén a GDP 5,5 százaléka lesz, és jövőre sem csökken a 2014-es költségvetés számai szerint, ezért az EU várhatóan túlzottdeficit-eljárást indít Horvátország ellen.

Zágráb március végén 1,5 milliárd dollár értékben bocsátott ki szintén tízéves lejáratú kötvényt, annak hozama 5,625 százalék volt, 317,2 bázisponttal az irányadó, azonos lejáratú amerikai államkötvény hozama fölött. Magyarország hétfőn 2 milliárd dollár értékben bocsátott ki tízéves futamidejű dollárkötvényt; az 5,75 százalékos fix kamatot fizető sorozat hozama 3,25 százalékponttal haladja meg a referenciának számító hasonló futamidejű amerikai kormánykötvény hozamát.

A horvát gazdaság öt év recesszió után 2014-ben ismét növekedésnek indulhat, az elemzők 1 százalék körüli bővülést várnak. Az államadósság hamarosan meghaladja a GDP 60 százalékát.