A HungaroControl szerint huszadával nőhet az átrepülő forgalom

A HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. becslése szerint a maláj utasszállító lezuhanása utáni légiforgalmi korlátozások miatt mintegy 5 százalékkal nőhet az átrepülő légi forgalom Magyarország magaslégterében az ukrán légtérzár miatt.
MTI-Eco, 2014. július 18. péntek, 14:26
Fotó: Napi.hu

A cég bejelentése szerint az emberi erőforrásokat és műszaki-technológiát tekintve is felkészült arra, hogy egy ilyen mértékű forgalomnövekedést kezelni tudjon, ha annak kedvezőtlen időbeli eloszlása nem okoz rendkívüli terheléssel járó, átmeneti helyzeteket.

Az ukrán hatóságok csütörtök este a Malaysia Airlines 17-es járatának lezuhanása után minden repülési magasságon lezárták a dnyipropetrovszki repülésinformációs régiót (FIR), így az Eurocontrol minden olyan repülési tervet visszautasít, amelyben a régiót érintő útvonalak vannak. Csütörtök este a legtöbb légitársaság jelezte: nem repülnek a régió, vagy Ukrajna légterében.

A Malaysia Airlines 17-es járatát teljesítő Boeing 777-es Amszterdamból tartott Kuala Lumpurba, amikor csütörtök délután Donyecktől keletre, az orosz-ukrán határ közelében lezuhant. Az ukrán hatóságok a gép által repült útvonalon 32 ezer lábig tiltották meg a polgári légi közlekedést, de a Malaysia Boeingje 33 ezer láb magasságban repült.

HOZZÁSZÓLÁSOK