A jegybank nekimegy az új valutaalapnak

AZ ECB vezetői egyre ellenségesebben állnak hozzá az a tervezett az Európai Valutaalap (EMF) létrehozásához.
NAPI, 2010. március 12. péntek, 07:51
Fotó:

A Napi Gazdaság cikke

Ha a közös európai valutát használó 16 tagország úgy dönt, hogy létrehoz egy a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) hasonló európai szervezetet (EMF) azzal a feladattal, hogy segítséget nyújtson a térség pénzügyi válságba keveredő országainak, azt semmiképpen sem teheti az Európai Központi Bank (ECB) forrásainak átcsoportosításával - fejtette ki álláspontját a javaslattal kapcsolatban Yves Mersch, a bank kormányzó tanácsának tagja.

Nem lehet megtiltani, hogy az eurózónatagok a monetáris unió erősítése céljából lemondjanak szuverenitásuk további részéről, és adófizetőik pénzéből új intézményeket tartsanak fenn, de az ECB forrásait nem szabad a tagállamok költségvetési hiányainak kipótlására költeni.

 

Mersch ezzel lényegében Jürgen Starkhoz és Axel Weberhez, az ECB kormányzó tanácsának két német tagjához csatlakozott, akik korábban nagyon ellenségesen nyilatkoztak az EMF-ről.
Utóbbi szerint egy ilyen intézmény felpuhítaná a Görögországéhoz hasonló helyzetbe kerülő országok erőfeszítéseit saját költségvetésük rendbetételére. Jean-Claude Trichet, az ECB elnöke ugyanakkor azt mondta, hogy nem veti el az EMF létrehozásának tervét, ám álláspontja kialakításához ismernie kellene a részleteket.

Talán feleslegessé is teszi a vitát, hogy - amint azt Angela Merkel német kancellár és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a hét elején jelezte - az EMF létrehozásához módosítani kellene az EU alapszerződését, ami beláthatatlanul hosszú folyamat lehet.


Mersch felhívta a figyelmet arra is, hogy az eurózóna-tagság éveken át elfedte egyes országok hibás gazdaságpolitikáját, az így rendelkezésükre álló olcsó pénz például lehetővé tette, hogy nagyvonalúan emeljék közalkalmazottaik bérét vagy a nyugdíjakat. Ha megmaradt volna saját valutájuk, az már régen leértékelődött volna amiatt, hogy messzebb nyújtózkodtak, mint ameddig a takarójuk ért.

HOZZÁSZÓLÁSOK