Aggodalomra ad okot, ha jegybankokra nyomást gyakorolnak, hogy lazább monetáris politikával próbálják meg kezelni a gazdaság strukturális problémáit - mondta Jörg Asmussen, az Európai Központi Bank (ECB) kormányzótanácsának tagja a Reuters hírügynökségnek adott interjúban. A közgazdász leszögezte: a még lazább monetáris politika nem oldja meg a strukturális problémákat. Jörg Asmussen amellett érvelt, hogy a jegybankok függetlensége nem véletlenül nagy érték. "A politikai dominancia megjelenése gyengítheti a piaci bizalmat" - tette hozzá.

Hétfőn hasonlóan nyilatkozott Jens Weidmann, a német jegybank, a Bundesbank elnöke is, aki egy konferencián tartott beszédben úgy fogalmazott: világszerte egyre több jegybank függetlenségét veszélyezteti a politikai nyomásgyakorlás, és ilyen aggasztó folyamatok figyelhetők meg "például Magyarországon és Japánban".

Japánban a jegybank újabb mennyiségi enyhítési politikát jelentett be a lassuló japán gazdaság fellendítése és az egyre erősödő jen gyengítése érdekében. A lazább monetáris politika mellett a nemrég megválasztott miniszterelnök már kampányában felszólalt.

Asmussen a hírügynökségnek adott nyilatkozatában úgy fogalmazott: "nem szeretem a valutaháború kifejezést vagy annak ötletét". Korábban világszerte több jegybanki döntéshozó is felszólalt a devizaleértékelési verseny ellen. A jegybankok minél több pénzt pumpálnak piacaikra a gazdaságélénkítés érdekében, fizetőeszközeik annál jobban értékelődnek le.

Mario Draghi, az ECB elnöke a január 10-i kamatdöntő ülést követő sajtótájékoztatón arra hívta fel a figyelmet: annak ellenére, hogy a szervezet - több más piaci mutató mellett - figyeli az euró árfolyamát, az EKB nem rendelkezik árfolyamcéllal.