A jövő év végéig maradhat a lengyel alapkamat

Lengyelországban a jövő év végéig nem emelkedik a jegybanki alapkamat, mert kisebbségben maradnak a növelést támogatók - vélte a lengyel központi bank Reuters által megkérdezett három képviselője.
MTI-Eco, 2014. május 25. vasárnap, 11:27
Fotó: Reuters

A megszólaltatott illetékesek szerint két ok van, amiért maradhat a jelenlegi kamat: egyrészt az alacsony infláció, ami tartósnak mutatkozik, valamint az, hogy jelentős kisebbségben vannak a kamatemelést támogatók.

A Reuters által májusban, az elemzők körében legutóbb végzett felmérése szerint a megkérdezettek 2,75 százalékos kamatszintet várnak 2015 első negyedévében és 3 százalékosat a jövő év végére a jelenlegi 2,50 százalék után.

A hírügynökség által megkérdezett, a döntéshozókhoz közel álló és ezért név nélkül nyilatkozó jegybanki illetékesek egyike azt mondta, hogy a központi bank 10 tagú monetáris bizottságából csak ketten támogatnák az idén a kamatemelést és valószínűleg jövőre sem kerülnek többségbe.

A lengyel központi bank tavaly júliusban csökkentette az alapkamatot a jelenleg érvényes, rekordalacsony szintre, amit a monetáris bizottság legutóbbi, május 7-ikei ülésé megerősített. A kamatemelés ellen szól egyebek között az alacsony, áprilisban 0,3 százalékos éves infláció, ami jóval elmarad a jegybank 2,5 százalékos inflációs céljától. A Reuters által megkérdezett elemzők véleményének az átlaga szerint az idei átlagos infláció 1 százalék, jövőre 2,2 százalék lesz.

HOZZÁSZÓLÁSOK