A kamatemeléssel egy "rendkívüli időszak" végére tettünk pontot - szögezte le, hangsúlyozva azonban, hogy a hosszú idő után először meghozott szigorító lépésnek "nem szabad indokolatlanul nagy jelentőséget tulajdonítani".

A döntéshozó testület által a kamatemelés feltételeiként a márciusi ülésen lefektetett mindkét fő kritérium teljesült - jegyezte meg a Fed elnöke, hozzátéve, hogy a további lépések a gazdasági helyzet mindenkori alakulásától függenek majd. Ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy a foglalkoztatás terén például észlelhetőek még ciklikus jellegű negatív hatások, illetve a világpiaci helyzet is támaszt némi növekedési kockázatot, bár a nyár óta ezek már enyhültek.

Az amerikai gazdaság "nagy utat tett meg" a válság óta de még nem ért célba - fogalmazott, hangot adva annak a meggyőződésének, hogy "simán halad majd a normalizáció" a továbbiakban is. A Fed mindenesetre szoros figyelemmel követi majd a pénzügyi folyamatokat és ennek megfelelően alakítja ki monetáris eszközkészletét - mondta.

Janet Yellen hangsúlyozta, hogy az inflációnak a céltól messze elmaradó alakulása egyértelműen az energiaárak esésének tulajdonítható, azt pedig átmeneti tényezőnek kell tekinteni.