Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az év elején a szlovákiai lakáshitelek átlagos éves kamata még 4 százalék volt, mostanra ez 2,7 százalékra esett, és az elemzők további csökkenéssel számolnak. Ezzel párhuzamosan nullához közelítenek a betéti kamatok is, vagyis egyre kevésbé éri meg hagyományos bankszámlán tartani a pénzt.

Az alacsony kamatoknak köszönhetően ugyan egyre nagyobb az érdeklődés a hitelek iránt, a jegybank szerint azonban a hitelállomány növekedése sem volt képes csökkenteni a bankok alacsony hitelkamatokból származó veszteségeit. A szlovákiai bankszektor kamatbevételei idén januárban 159 millió eurót tettek ki, vagyis alig fél százalékkal nőttek. Tavaly a kamatokból származó bevételek 0,1 százalékkal volt alacsonyabbak, mint egy évvel korábban. Ezen még az sem sokat segített, hogy a hitelek iránti növekvő érdeklődésnek köszönhetően 12 százalékkal nőtt a lakossági hitelállomány.

A pénzintézeteket azonban nem kell félteni: a banki díjakból származó bevételeik idén januárban 16 százalékkal nőttek, az ágazat nyeresége így 6,4 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz képest - írta a lap.