A Kárpát-kelepcében a szlovákok a legjobbak

A szomszédos országok gazdaságainak növekedése messze kenterbe verte Magyarország 1,2 százalékos második negyedévi gazdasági növekedését. A visegrádi országok közül Szlovákia és Lengyelország pozitív, a csehek negatív meglepetéssel szolgáltak, ezzel együtt még mindig mi állunk a legcsehebbül.
NAPI Online, 2007. szeptember 10. hétfő, 13:19
Fotó:

Csehország gazdasága éves szinten 6 százalékkal növekedett az elmúlt negyedév során a növekvő lakossági költésnek és a beruházásoknak köszönhetően. Az immár kilencedik negyedév óta 6 százalékos, vagy afölötti növekedési arány egy évvel korábban a második negyedévben 6,4 százalékos volt.

A cseh központi bank a jelenlegi adatok függvényében újra módosíthatja az irányadó kamatot, amelyet az elmúlt év során már háromszor megemelt, hogy féken tartsa a fogyasztói költés által fenntartott növekedést.

A szlovák gazdaság a második negyedévben az előzetes becslésben szereplő 9,2 százaléknál is nagyobb ütemben, 9,4 százalékkal bővült. Ez a leggyorsabbak közé tartozik az Európai Unióban és alig marad el a 2006 utolsó negyedében mért 9,6 százaléktól.

Az idei első negyedévben 9,0 százalékkal emelkedett a szlovák GDP. A bővülést a nettó export növekedése, illetve a háztartások fogyasztásának bővülése húzza. Utóbbi az elemzők által vártnál is magasabb régiókba hágott - üteme elérte a 7,3 százalékot szemben az első három hónap 6,5 százalékával.

Szlovénia gazdasága a második negyedév során lassabban növekedett az építőipari beruházások csökkenésének köszönhetően. A gazdasági növekedés éves szinten 5,9 százalékos volt a második negyedévben. A jelenlegi adat ugyan meghaladja az elemzők 5,5 százalékos előrejelzését, de alacsonyabb az előző negyedév 7,2 százalékos növekedésénél.

A szlovén gazdasági növekedés idei első negyedévi motorját adó 34,6 milliárd eurós építőipari beruházások legalább az év végéig kitartanak, az autópálya-építkezések mellett az exporttevékenység legalább 5 százalékos gazdasági növekedést biztosítva az országnak.

Lengyelország GDP-je a második negyedévben 6,7 százalékkal növekedett éves összevetésben, ami meghaladja a 6 százalék körüli kormányzati prognózist, elmarad viszont az első negyedben mért 7,4 százalékos ütemtől.

A lakossági fogyasztás növekedésének üteme, az egy évvel korábbi szinthez mérve, 5,1 százalékos volt. Az első negyedben az ütem 6,9 százalékra gyorsult a tavalyi utolsó negyedévi 5,1 százalékról és a tavalyi, 5,2 százalékos éves átlagról. A beruházások értéke, változatlan áron, a második negyedévben 22,3 százalékkal haladta meg az egy évvel azelőttit. Az első negyedévben a beruházások 29,6 százalékkal gyarapodtak, a tavalyi utolsó negyedévben 19,3 százalékos, tavaly egész évben 16,5 százalékos átlagos többletet mértek.

A román gazdaság meglepetésszerű lassulása a második negyedévben nagyrészt a mezőgazdasági termelés szárazság miatti visszaesésének, és az EU-csatlakozás kapcsán megszűnő kereskedelmi záróvonalak kapcsán visszaeső kereskedelmi forgalomnak tulajdonítható. A kereskedelmi deficit 1,76 milliárd euróra nőtt júniusban az egy évvel korábbi 1,2 milliárd euróhoz képest.

Románia GDP-je 5,6 százalékkal nőtt a második negyedév során az első negyedév 6 százalékos növekedéséhez képest. Ez az érték alacsonyabb az elemzők 6,4 százalékos előrejelzésénél is. Az első félév során a gazdasági növekedés 5,8 százalékos lett a tavalyi év azonos időszakában mért 7,4 százalékhoz képest.

HOZZÁSZÓLÁSOK