A legutóbbi híradások szerint a 800-at közelíti a dél-amerikai ország történetének talán legsúlyosabb földrengésének áldozatainak száma, a megrongált otthonok száma a másfél milliót is eléri.

A katasztrófa ellenére a chilei pénzügyi piacok hétfőn a rendes nyitvatartással üzemelnek - jelentette be Jose De Gregorio, az ország központi bankjának elnöke vasárnap késő este. Korábban a tőzsdefelügyelet is arról adott tájékoztatást, hogy helyi idő szerint 9 óra 30 perckor kinyit a Santiago de Chilében működő részvénypiac.

A chilei központi bank vezetőjének a Wall Street Journal által idézett szavai szerint a hét végén a pénzügyi hatóságok vezetői és a magánszektor képviselői felmérték és értékelték a földrengésnak az ország pénzügyi rendszerére gyakorolt hatásait. A fizetési és elszámolási rendszerek működőképesek, így a pénzügyi piacok normálisan működhetnek hétfőn - közölte De Gregorio.

A chilei pénzügyi felügyelet, az SBIF részétől közölték, hogy egyebek mellett a pénzügyminisztérium, a bankszövetség és a nyugdíjalapok kezelőinek képviselőivel találkoztak a pénzügyi rendszer működőképességének biztosítását szolgáló intézkedések összehangolására.

Az áramszünetek, a kommunikációs rendszert és az infrastruktúrát ért rombolás, valamint a munkafölvétel nehézségei miatt a bankfiókok és az automaták működése hiányos, de nagy banki problémákat nem észleltek. A felügyelet szerint a helyzet normalizálódására a villamos energia ellátás helyreállásával és a közlekedés újraindulásával lehet számítani.

Stabilizáció a réz-alapból

A földrengés körülbelül 30 milliárd dolláros kárt okozhatott, ami a chilei GDP 15 százaléka - állítja az Eqecat.

Chile mintegy 11,3 milliárd dolláros megtakarítási alapjából stabilizálhatja a peso megroggyant árfolyamát, és az újjáépítési projekteket is be tudja indítani - idézi a Goldman Sachsot a Bloomberg.

A rézkitermelés megzavarása mellett autópályák és hidakat is lerombolt a rengés, így a kormány vélhetően nem késlekedik a pénz felhasználásával. Andres Velasco pénzügyminiszter szerint nem lesz felső határa a szükséges kiadásoknak. Az újjáépítés jelentősen növeli az ország gazdasági aktivitását egy rövid visszaesés után - véli Brian Chase, a JP Morgan Chase elemzője.

Az elsősorban a rézkitermelés bevételeiből felépített alap mellett az is a dél-amerikai ország mellett szól, hogy a térség legjobb adóssághelyzetű gazdasága, amely elég rugalmassággal bír a reagáláshoz - teszi hozzá Alberto Ramos, a Goldman elemzője. A stratéga szerint a központi bank a helyzetre tekintettel későbbre halaszthatja a rekord mélységben, 0,5 százalékon álló alapkamat emelését.

A világ elsőszámú réztermelője a Moody's-nál A1, a Standard & Poor's-nál pedig A+ hitelbesorolással rendelkezik, a chilei CDS pedig 75,3 bázispont környékén alakul. Ez azt jelenti, hogy a piac jelenleg kisebb esélyt lát a chilei államcsődre, mint a britre (85 bázispont).

Összességében az elemző szerint rövid távon gyengülhet a peso, de később valószínűleg stabilizálódik. A peso idén veszített erejéből a dollárral szemben, miután tavaly gyakorlatilag az elmúlt három évtized legnagyobb rallyját produkálta a közel 10 milliárd dolláros chilei gazdaságélénkítő csomagtól nem függetlenül. A költekezés ugyan véget vetett a költségvetési többletek ötéves sorának, és 4,5 százalékos GDP-arányos hiányt idézett elő, azonban idén már ismét csak 1,1 százalékos deficitet vár a kormány, illetve várt a katasztrófa előtt.

Mindezzel együtt továbbra is teljesülhet az idei 5 százalékos GDP-bővülési prognózis - állítja Alberto Bernal, a Bulltick Bloomberg által idézett vezető feltörekvő piaci elemző.