Tovább folytatódik az eurózóna magánszektorának zsugorodása - derült ki a Markit piackutató cég friss beszerzési menedzserindexéből (PMI). Az övezet adósságválsága nyomán visszaesnek a megrendelések, ezért a feldogozóipar októberben immáron a harmadik egymást követő hónapban mérsékelte teljesítményét. A kompozit PMI értéke 47,2 pontra csökkent a szeptemberi 48,8 pontról, ami erősen elmarad a Reuters 48,5-es konszenzusától. Az index 50 pont alatti értéke az gazdasági tevékenység zsugorodását jelzi

A szolgáltató szektor részindexe 46,2 pont lett októberben az egy hónappal korábbi 47,1 pont után, ami 2009 júliusa óta a legalacsonyabb érték. Abban az időszakban még éppen hogy csak a végéhez közeledett az eurózóna legmélyebb recessziója a második világháború után. A feldolgozóipar PMI-je 47,3 pontra csökkent 48,5 pontról, ami szintén két és negyedéves mélypont.

A Markit elemzőinek értékelése szerint a mutató alakulása arra utal, hogy a helyzet romlani fog a következő hónapokban. Ennek nyomán jó esélye van annak, hogy az eurózóna GDP-je csökken a negyedik negyedévben. A Reutersnek nyilatkozó elemzők 40 százalékos esélyt adnak annak, hogy az eurózónába visszatér a recesszió.