A kétségbesés kerülgeti az oroszokat

Hiába nyilatkozta a múlt héten magabiztosan az orosz energiaügyi miniszter, hogy országa jövőre is az idei szinten tartja olajkitermelését, a BBC szibériai tudósításából kiderül, hogy már-már kilátástalan helyzetben van az orosz olajipar.
Napi.hu, 2014. december 6. szombat, 13:11
Fotó: Reuters

Aki nem járt még egy szibériai olajkútnál, az nem tudja elképzelni, milyen brutálisan nehéz olajat bányászni Oroszországban - kezdi helyszíni tudósítását Olga Ivsina, a BCC tudósítója. A riporter egy nyugat-szibériai kutat keresett fel, amely kétórás autóútra található Szalim falutól. Ez utóbbi településről kapta nevét az egyik nagy helyi olajmező, illetve az ezen tevékenykedő Salym Petroleum nevű cég.

A legközelebbi repülőtér 300 kilométerre található - ez megfelel Budapest és Belgrád távolságának légvonalban. A hőmérséklet mostanában mínusz 26 Celsius-fok, de a helyiek elárulták az újságírónak, hogy télen mínusz 40 fok számít normálisnak. És nem ez a legnagyobb baj: az orosz olajiparnak sokkal keményebb kihívásokkal kell megküzdenie a szibériai fagynál.

Az egyik le, a másik fel

Az alapképlet egyszerű: az olaj világpiaci ára esik, miközben a kitermelés drágul, miután az olcsó lelőhelyeket régen kimerítették, az újak pedig egyre nehezebben elérhetőek. Ezekre a gondokra ráraktak egy nagy lapáttal az Oroszország ukrajnai beavatkozása miatt bevezetett nyugati szankciók, amelyek létfontosságú technológiától fosztják meg az olajipart.

Egyre nehezebben tudjuk felszínre hozni az olajat - panaszkodott a BBC riporterének Petr Fedorov, a Salym Petroleum egyik fúróplatformjának felügyelője. Az új projekteket egyre keményebb feltételek mellett kell elindítanunk, különösen a tengeren és az Északi-sarkkörön túl. Ezeket a gondokat tetézi, hogy Oroszország nagyobb részt importálja azokat a berendezéseket, amelyek segítségével a nehezen elérhető helyeken bányászkodnak.

Karbantartás

Ezt a technológiabehozatalt szakították meg a szankciók. Az Exxon Mobil felfüggesztette közös északi-sarki tevékenységét az orosz Rosznyefttyel. A Shell ugyanezt tette Hanty-Manszijk régióban, ahol a Gazprom Nyefttyel együtt egy olajpalaprojekten dolgozik. A Salym Petroleum hasonló feltárásai lelassultak ugyan, de a cég állítása szerint nem álltak le teljesen.

A szankciók azonban nem csupán az új mezők kitermelésének megkezdését nehezítik, hanem a meglévőkön is gondot okoznak. Elmaradnak ugyanis a szükséges javítások, elakadt az alkatrész-utánpótlás. Ez nagyobb gondot okoz az olajcégeknek, mint az új lelőhelyek feltárása - állítja Vitalij Buszev olajipari szakértő. Az Északi-sarkon túli projektek megkezdése csúszhat, de folyamatos munkát lehetővé tevő karbantartás nem állhat le.

Hanyatló trend

Az orosz költségvetés több mint fele az olaj- és gázipar bevételeinek adóztatásából származik, ezért - hogy szinten maradjon az állam jövedelme - minden kimerült mezőt azonnal újjal kell pótolni. Ennek ellenére a szankciók bevezetése előtt úgy becsülték, hogy 2020-ig 11,5 százalékkal esik vissza az olajkitermelés Nyugat-Szibériában. Ez a hanyatlás az új helyzetben gyorsabban bekövetkezhet. Alekszander Novak energiaügyi miniszter szerdán azt mondta, hogy jövőre az ideinek megfelelő napi 10,5 millió hordós szinten tarják az olajkitermelést, ám egyes szakértők már ezt is kétségesnek tartják.

A helyzet tényleg riasztó - mondja Alekszander Havkin, az orosz tudományos akadémia olaj- és gáztudományi intézetének professzora. Elméletileg tudnánk helyettesíteni a nyugati berendezéseket hazaikkal, ám ehhez valakinek el kellene kezdeni ezeket gyártani. A cégek azonban nem tesznek semmit, várják, hogy mi lesz az ukrán válság vége, miközben az idő ellenünk dolgozik.

Oroszországnak innovációra, például a nanotechnológia fejlesztésére lenne szüksége ahhoz, hogy növelni tudja olajkitermelését - mondja Havkin. Ez azonban befektetéseket igényelne, amit irreálissá tesznek a nyugati szankciók, amelyek miatt nyomás alá kerültek az energiavállalatok és a kormány bevételei is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zodiakus, 2014.12.08 02:04

@Trambulin: Sokban igazad van.Oroszország nagy ország,tehát be lehet,be kell rendezkednie önellátásra.Kicsit elkényelmesedtek,mert gázért,olajért megvehettek mindent.Át kell gondolniuk.
Azért van több dolog amiben élen,sőt egyenesen vezető helyen állnak.Mondjuk az űrhajózás.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

paramparam, 2014.12.08 00:48

@matuska63: Miért vették meg? Mert több eszük volt. Eddig kihúzták a szovjet matuzsálem hajtóművekkel, most pedig már van Mars expedícióra alkalmas rakétájuk is. Nagyjából ennyi.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Trambulin, 2014.12.07 12:50

@matuska63: Kérdezze meg az amerikaiakat talán. De miért nem mindjárt a nagyüzemi strucctartással hozakodik elő?
Le kell becsülni? Az oroszok nyugati - európai, amerikai technológiával nyerik ki az olaj és gázkészleteiket. Tessék megkérdezni tőlük miért nem ők maguk fejlesztik ki, állítják elő ezeket! Miért gyártanak Zaporozsecet meg Ladát a mai napig és nem olyan műszaki szinvonalon mint amúgy a nyugat és Ázsia egyes országai?
Nézzen már körül az otthonában és számolja meg mit lát ott ami orosz? A vodkán kívül?
Én nézem le vagy becsülöm le őket?
A tények makacs dolgok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matuska63, 2014.12.07 10:24

@Trambulin: Hát Ön sem olvasta el teljesen a cikket. Most amikor azt látjuk, hogy bizonyos szinten politikai és gazdasági visszarendeződés van az oroszoknál és tudjuk hol tanult és szocializálódott Putyin akkor a régi beidegződések és technikák újra előtérbe kerülnek. Maga szerint akkor miért érte meg pl. 2-30 éves űrtechnikát megvenniük az amiknak az oroszoktól? Vagy azt min állították elő? Le kell becsülni az oroszokat ennyire? Sok olyan dolog van ami nem annyira publikus és az amik sem reklámozzák. A két fél felfogásában Óriási különbségek vannak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2014.12.07 10:17

nem a technológia jelenti a problémát, hanem az, hogy esik az olajár, a kitermelési költség pedig magas.
egyébként irán is hozzájut mindenhez, pedig vele szemben szigorú bojkott van, mégis beszereznek minden amerikai gépet, alkatrészt, a legkevésébé sincs ellátási gond.
az usa-ban elrágcsált pisztácia nagy része pedig iránban termett, mégha nem is tudnak róla.
csak egy harmadik országot kell beiktatniuk, pl omán, uae, pakisztán...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html