Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elmúlt nyolc hónap legmagasabb inflációja 0,1 százalékponttal magasabb a szeptemberinél és az emelkedés mögött ezúttal is az élelmiszerárak állnak. A szakértők nem látnak okot aggodalomra, az éves 3,5 százalék körüli érték tarthatóságát nem kérdőjelezik meg, sőt a legtöbb prognózis a várható éves adatot 3 százalék alá teszi.

A szintén szombaton közzétett adatok szerint a termelői árak 1,5 százalékkal csökkentek éves bázison, ami azt jelenti, hogy immár 20. hónapja folytatódott a visszaesés. Ez megfigyelők szerint a nyersanyagok iránti kereslet csökkenését jelzi.

Az ipari termelés októberben a piaci várakozásokat meghaladóan, 10,3 százalékkal bővült, míg a fogyasztás 13,3 százalékkal nőtt éves viszonylatban. A gazdasági folyamatok fontos mutatója, az állóeszköz beruházások az év első tíz hónapjában 20,1 százalékkal bővültek.

A gazdasági növekedés a harmadik negyedévben, éves összevetésben 7,8 százalékra emelkedett, s a közgazdászok csaknem bizonyosra veszik, hogy az éves 7,5 százalék körüli GDP-növekedési tervét a világ második legnagyobb gazdasága valamelyest túl fogja teljesíteni.

A kínai kormány határozott szándéka a gazdasági növekedés szinten tartása, s ezzel az új munkahelyek biztosítása. Mindeközben lassú, folyamatos átalakításokkal a növekedést hagyományosan meghatározó export szerepét a belső fogyasztás növelésével kívánják csökkenteni. A kormányfő napokban elhangzott szavaiból is az derült ki, Kínában immár nem a a GDP-növekedés öncélú fokozása a célja.