A KGB utódját is bevetik az orosz médiaháborúba

Az orosz biztonsági szolgálat megszállta az Onexim csoport moszkvai központját, amelynek televíziója többször is foglalkozott Putyin köreinek üzleteivel.
Barabás T. János, 2016. április 14. csütörtök, 20:30
Fotó: MTI/EPA

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSB), a KGB utódjának fegyveresei csütörtökön megszállták az Onexim befektetői csoport moszkvai központját és Mihail Prohorov milliárdos több más vállalatának irodáit, géppisztolyosok őriznek minden emeletet. A The Moscow Times szerint a támadás összefügg az ország 14. leggazdagabb emberére gyakorolt nyomásnak, amelynek célja, hogy rákényszerítse médiabirodalmának eladására.

Az RBC tulajdonában van egy újság, egy internetes újság és egy kábeltelevízió, s egyike az utolsó magántulajdonban levő orosz média holdingoknak, amely ragaszkodik a Kremltől való függetlenségéhez. Az utóbbi hónapokban az RBC több oknyomozói írást közölt Putyin állítólagos rokonai és baráti köre üzleti ügyeiről.

Egy konkurens televízió nemrégiben azzal vádolta Prohorovot, hogy offshore-számlákra küldi pénzét, miközben az offshore-nyomozásainak eredményeit csak vetélytársairól hozza nyilvánosságra. A hírt megerősítette a RAPSZI, a hivatalos orosz jogi hírügynökség is, amely szerint az akcióban - mint az összes eddigi hasonló esetben - részt vesznek az adóhivatal ellenőrei is.

A Forbes most megjelent milliárdosok listája Prohorov vagyonát 7,6 milliárd dollárra becsüli.

HOZZÁSZÓLÁSOK