A kínai tornacipő útja - zöld robbanás készül?

Kína hasonló előretörésre készül a következő 10 évben a zöld energiatermelés eszközeinek gyártásában, mint amilyet a ruhaiparban produkált az elmúlt 20 évben.
Komócsin Sándor, 2007. november 29. csütörtök, 09:07
Fotó:

Felkeltette a befektetők érdeklődését Kína elszántsága a zöld energiaforrások szerepének növelése iránt. Az elmúlt időszakban számottevő tőke érkezett ebbe az ágazatba, egyedül a China Environment Fund, a mérnökeiről híres pekingi Csingua Egyetem tiszta energiaforrások kutatását pénzelő alapja 250 millió dollárra emelte forrásait az utóbbi időben.

Kínának minden oka megvan arra, hogy komolyan vegye az energiaválságot, mivel energiaellátásnak 70 százaléka szénerőművekből származik, amelyek a legjelentősebb széndioxid-kibocsátók közé tartoznak. Az ország hamarosan leelőzi az USA-t ennek a gáznak a kibocsátásában. Ennek tudatában nemrégiben hozták nyilvánosságra a következő öt évre vonatkozó környezetvédelmi tervet, amelynek nyomán az ország olyan tempóban válhat a zöld energiával összefüggő termékek jelentős gyártójává, ahogy az olcsó tornacipők és a pólók legnagyobb előállítója lett az elmúlt 10-20 évben.

A napelemek gyártásában például a 2001-ben alapított, 2005-ben tőzsdére vitt Suntech a világ legnagyobb cégei közé emelkedett, alapítója pedig milliárdossá vált. Ez a vállalat legtöbb termékét exportálja, mert azok Kínában még nem tudnak versenyezni az olcsó szénenergiával. Ezzel szemben az energiatarifák átalakítása nyomán a szélenergia vidéken gazdaságossá vált, s immáron Kínában készül a világ szélturbináinak 70 százaléka. Az ország már idén teljesítheti 2010-re kitűzött szélerőmű-telepítési céljait.

HOZZÁSZÓLÁSOK