A kínaiak korlátoznák a disznók étrendjét

A világ legnagyobb sertésfogyasztójának számító Kína kategórikus tilalommal sújtaná a növekedési hormonokkal etetett disznókat, hogy ezzel is növelje az amúgy csapnivaló élelmiszerbiztonságot.
NAPI Online, 2007. szeptember 24. hétfő, 16:54
Fotó:

Kína nem engedélyezi azoknak az állategészségügyi orvosságoknak a használatát, amelyek az úgynevezett béta2-adrener receptorok működését serkentik - áll a pekingi mezőgazdasági minisztérium közleményében.

Az Egyesült Államok élelmiszerügyi hatósága által 1999-ben engedélyezett béta serkentők használatát a húsukért tartott sertések étrendjének kiegészítésére. A többek között inzulin termelését is növelő szereket az állatoknál a mellékhatásai miatt használják, hiszen azok elősegíti a sertések soványságát. A 20 további országban engedélyezett szereket a kínai hatóságok tiltottnak minősítették - ez számos vitát eredményezett már az Egyesült Államok és Kína között. Peking nemrégiben visszafordított egy sertésszállítmányt azt követően, hogy az állatokban kimutatták - a béta serkentők egy fajtájának - a raktopaminnak jelenlétét.

A kínai tiltás része annak a reformcsomagnak, amellyel a hatóságok megpróbálják megtisztítani a tiltott szerektől a lakossági fogyasztásra szánt élelmiszereket azt követően, hogy az elmúlt négy hónap során számos minőségi kifogás merült fel a forgalomba került élelmiszerek és egyéb termékekkel kapcsolatban. Az Egyesült Államok szerint a pekingi tiltás nem tudományos alapokon nyugszik.

HOZZÁSZÓLÁSOK