A kínaiak le merték rontani az USA besorolását

Tovább gyengítette, "A-plusz" besorolásról "A"-ra rontotta az Egyesült Államok adósosztályzatát a kínai Dagong Global Credit Rating hitelminősítő szerdán, egyben negatív kilátást adott a besorolásra.
MTI-Eco, 2011. augusztus 3. szerda, 08:05
Fotó:

Dagong Global Credit Rating egy nappal azután rontotta az amerikai adósosztályzatot, hogy a washingtoni törvényhozás döntött az adósságplafon 900 milliárd dolláros megemeléséről, és elkötelezte magát további 1200-1500 milliárd dolláros emelés mellett az év végéig; a lépéssel gyakorlatilag megoldódott a washingtoni kormány fizetésképtelenségével fenyegető belpolitikai válság.

A kínai hitelminősítő közleményében azonban hangsúlyozta, az adósságplafon emelése nem változtat azon, hogy az Egyesült Államok államadóssága gyorsabb ütemben nő, mint az amerikai gazdaság és az adóbevételek, ami ahhoz fog vezetni, hogy csökken Washington hiteltörlesztési képessége.

A Dagong Global arra is kitért, hogy az adósosztályzat rontása az amerikai politikai pártok adósságügyben vívott harcának az eredménye, a csatározás pedig rávilágít arra, hogy az amerikai kormány képtelen maradéktalanul megoldani az adósságproblémát.

Kína az Egyesült Államok legnagyobb külföldi hitelezője, április végén 1,15 billió dollár értékű amerikai állampapír volt az ázsiai ország birtokában.

A Dagong Global Credit Rating viszonylag új szereplő a nemzetközi hitelminősítő szakmában. Kínai vállalatok hitelminősítésével 1994 óta foglalkozik, de akkor került nemzetközi reflektorfénybe, amikor 2010 júliusában Kína "AA-plusz" besorolása alá, "AA"-ra rontotta az Egyesült Államok adósi minősítését, ami jóval alatta volt a három nagy nemzetközi minősítő osztályzatának is. Novemberben, a Fed mennyiségi enyhítést fokozó döntését követően pedig még tovább rontotta az osztályzatot, az eddigi "A pluszra".

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

RealMan, 2011.08.03 08:11

Én már Kínát régen leminősítettem, csak ugathatják az amerikai valóságot
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html