Martin Schulz szerint helyes döntés volt, hogy az euróövezeti mentőakciók történetében először az érintett ország bankjainak ügyfeleit is bevonják a válságkezelésbe, mert nem tartható, hogy mindig az adófizetőkre terhelik a számlát. Különösen nem Ciprus esetében, tekintve a "hatalmas összegű és bizonytalan származású bankbetéteket".

Ugyanakkor a válságról nem a hazai "kisbetétesek" tehetnek, akik a külföldi betétesek kétes eredetű pénzeihez képest szerény összegeket helyzetek el a szigetország bankjainál. Ezért pontosításra szorul az euróövezeti pénzügyminiszterek tanácsában szombaton létrejött megállapodás a ciprusi mentőcsomagról - mondta a német szociáldemokrata politikus.

Úgy vélte: a társadalmi igazságosság elvének megfelelő megoldás lenne, ha a 25 ezer euró alatti betétekre nem vetnék ki a tervezett egyszeri adót.

A pénzügyminiszteri tanács megállapodása alapján a ciprusi bankbetéteseket 100 ezer euróig 6,75 százalékos egyszeri, a bankbetét összegére vonatkozó adó megfizetésére kötelezik, a betétek 100 ezer euró feletti részére pedig 9,9 százalékos adót vetnek ki. A ciprusi kormány 5,8 milliárd euró bevételt remél az új adótól.

A bankrendszer konszolidációját szolgáló csomag nagyobb része egy 10 milliárd eurós nemzetközi hitel. Ezért cserébe nem csupán a betéteseket kell megadóztatni, hanem egyebek között emelni kell a társasági adót is.

Németország akkor vehet részt a hitelprogramban, ha a Bundestag, a törvényhozás alsóháza felhatalmazza erre a kormányt. Az ellenzéki szociáldemokraták és Zöldek jelezték, hogy nem teljesen elégedettek a szombati megállapodással, hiányolják belőle például azt, hogy a ciprusi kormánynak határozottabban kell fellépnie a pénzmosás ellen. A Bundestag várhatóan a jövő héten szavaz a kérdésről.

Az elnök már vasárnap este megpróbálja megnyugtatni a ciprusiakat

A ciprusi elnök, Nikosz Anasztasziadisz már vasárnap este nyilatkozatot tesz az állami televízióban annak érdekében, hogy meggyőzze állampolgárait a bankbetétekre kivetett adó szükségességéről. Korábban helyi lapok arról számoltak be, hogy az elnöki nyilatkozatot, akárcsak az ügyben tartandó rendkívüli parlamenti ülésnapot hétfőre halasztották.

Cipruson a lakosság nagy ellenállással fogadja azt a mentőcsomag-tervezetet, amelyről szombat reggel állapodtak meg az euróövezeti pénzügyminiszterek.

A Reuters hírügynökség által idézett politikai források szerint az elnök szándéka szerint azzal enyhítené a károkat, hogy a betéteseket bankrészvényekkel kárpótolná, amelyeket jövőbeli, földgázkitermelésből származó bevételekkel garantálnának.

A törvénytervezet szerint azok, akik megtagadják az adóbefizetést, akár három év szabadságvesztésre vagy 50 ezer eurós bírságra is számíthatnak.

Ellenzék: az elnök "elárulta a nép szavazatát".

Így is sokan élesen bírálták a tervet, mivel az elnök februári megválasztása előtt még egyértelműen az ilyen lépések ellen szólalt fel. Ellenzéki politikusok szerint az elnök "elárulta a nép szavazatát".

Az elnök jobboldali pártjának 20 mandátuma van az 56-fős parlamentben. Koalíciós társa, a 8 mandátummal rendelkező centrista DIKO erős fenntartásainak adott hangot. Az ellenzéki kommunisták, a 19 mandátummal rendelkező AKEL - amely korábban, kormányzó pártként elutasított egy, a mostanihoz hasonló intézkedést - kijelentette: nem támogatja az intézkedést. Az öt képviselőt adó szocialista EDEK pedig "abszurdnak" nevezte a terveket.

A legkisebb parlamenti, zöld párt - amely sokak szerint a mérleg nyelve lehet a szavazáskor - jelezte, hogy igazságtalannak tartja a bankbetétek megadóztatását, ezért nem támogatja.