A kisbetéteseket nem adóztatná meg az EU

A társadalmi igazságosság elvének megfelelő megoldás kidolgozását sürgeti a ciprusi mentőcsomaggal kapcsolatban Martin Schulz. Az Európai Parlament (EP) elnöke a Welt am Sonntag című vasárnapi német lapnak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a kisebb bankbetétek tulajdonosait meg kell kímélni a válságkezelés terheitől.
MTI, 2013. március 17. vasárnap, 17:53
Fotó: Napi.hu

Martin Schulz szerint helyes döntés volt, hogy az euróövezeti mentőakciók történetében először az érintett ország bankjainak ügyfeleit is bevonják a válságkezelésbe, mert nem tartható, hogy mindig az adófizetőkre terhelik a számlát. Különösen nem Ciprus esetében, tekintve a "hatalmas összegű és bizonytalan származású bankbetéteket".

Ugyanakkor a válságról nem a hazai "kisbetétesek" tehetnek, akik a külföldi betétesek kétes eredetű pénzeihez képest szerény összegeket helyzetek el a szigetország bankjainál. Ezért pontosításra szorul az euróövezeti pénzügyminiszterek tanácsában szombaton létrejött megállapodás a ciprusi mentőcsomagról - mondta a német szociáldemokrata politikus.

Úgy vélte: a társadalmi igazságosság elvének megfelelő megoldás lenne, ha a 25 ezer euró alatti betétekre nem vetnék ki a tervezett egyszeri adót.

A pénzügyminiszteri tanács megállapodása alapján a ciprusi bankbetéteseket 100 ezer euróig 6,75 százalékos egyszeri, a bankbetét összegére vonatkozó adó megfizetésére kötelezik, a betétek 100 ezer euró feletti részére pedig 9,9 százalékos adót vetnek ki. A ciprusi kormány 5,8 milliárd euró bevételt remél az új adótól.

A bankrendszer konszolidációját szolgáló csomag nagyobb része egy 10 milliárd eurós nemzetközi hitel. Ezért cserébe nem csupán a betéteseket kell megadóztatni, hanem egyebek között emelni kell a társasági adót is.

Németország akkor vehet részt a hitelprogramban, ha a Bundestag, a törvényhozás alsóháza felhatalmazza erre a kormányt. Az ellenzéki szociáldemokraták és Zöldek jelezték, hogy nem teljesen elégedettek a szombati megállapodással, hiányolják belőle például azt, hogy a ciprusi kormánynak határozottabban kell fellépnie a pénzmosás ellen. A Bundestag várhatóan a jövő héten szavaz a kérdésről.

Az elnök már vasárnap este megpróbálja megnyugtatni a ciprusiakat

A ciprusi elnök, Nikosz Anasztasziadisz már vasárnap este nyilatkozatot tesz az állami televízióban annak érdekében, hogy meggyőzze állampolgárait a bankbetétekre kivetett adó szükségességéről. Korábban helyi lapok arról számoltak be, hogy az elnöki nyilatkozatot, akárcsak az ügyben tartandó rendkívüli parlamenti ülésnapot hétfőre halasztották.

Cipruson a lakosság nagy ellenállással fogadja azt a mentőcsomag-tervezetet, amelyről szombat reggel állapodtak meg az euróövezeti pénzügyminiszterek.

A Reuters hírügynökség által idézett politikai források szerint az elnök szándéka szerint azzal enyhítené a károkat, hogy a betéteseket bankrészvényekkel kárpótolná, amelyeket jövőbeli, földgázkitermelésből származó bevételekkel garantálnának.

A törvénytervezet szerint azok, akik megtagadják az adóbefizetést, akár három év szabadságvesztésre vagy 50 ezer eurós bírságra is számíthatnak.

Ellenzék: az elnök "elárulta a nép szavazatát".

Így is sokan élesen bírálták a tervet, mivel az elnök februári megválasztása előtt még egyértelműen az ilyen lépések ellen szólalt fel. Ellenzéki politikusok szerint az elnök "elárulta a nép szavazatát".

Az elnök jobboldali pártjának 20 mandátuma van az 56-fős parlamentben. Koalíciós társa, a 8 mandátummal rendelkező centrista DIKO erős fenntartásainak adott hangot. Az ellenzéki kommunisták, a 19 mandátummal rendelkező AKEL - amely korábban, kormányzó pártként elutasított egy, a mostanihoz hasonló intézkedést - kijelentette: nem támogatja az intézkedést. Az öt képviselőt adó szocialista EDEK pedig "abszurdnak" nevezte a terveket.

A legkisebb parlamenti, zöld párt - amely sokak szerint a mérleg nyelve lehet a szavazáskor - jelezte, hogy igazságtalannak tartja a bankbetétek megadóztatását, ezért nem támogatja.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Blama, 2013.03.18 10:02

@smithron: Ja, igen, maga a fideszes jogász, ugye? Akinek úgymond gondolatai vannak?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

andras_h, 2013.03.18 09:55

25000 Euro. Az egy ház árának harmada. Nálunk is be kéne vezetni, az lenne a komplett unortodoxia beteljesedése. Aki gyűjtöget, attól elveszik, aki magát túlvállalva évtizedekre előre elkölti hitel formájában, azt meg jutalmazzák.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2013.03.18 09:25

"Martin Schulz szerint helyes döntés volt, hogy az euróövezeti mentőakciók történetében először az érintett ország bankjainak ügyfeleit is bevonják a válságkezelésbe"
Az euróövezetben tényleg először történik ilyen dolog, viszont Európában pl.: Olaszországban 1992-ben ugyanez már megtörtént (a líra válsága idején)!
A történelem ismétli önmagát!
És még nekem álltak többen - kb. 1 éve ugyanezen a fórumon -, hogy ilyen dolgot az EU-ban, pláne a zónában nem lehet megtenni, mivel teljesen jogsértő és egyébként is elképzelhetetlen!
Lósz@rt! Simán megteszik az EP hozzájárulásával!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

smithron, 2013.03.18 07:10

@rigolya: Hogy beszélt Vote? Nem látok itt durváskodást. Az, hogy más véleményével nem értek egyet, ironizálok, az része a vitastílusnak. A magáénak is.

Sértegetni, hülyének minősíteni a kommenttársat viszont taplóság. BÁRKI tesz ilyet, be szoktam szólni neki. Pl. Blama kommenttárs érdekében is többször szóltam már, pedig ritkán értek egyet a nézeteivel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Vote, 2013.03.17 23:04

@rigolya:
Csak ennyi a problémánk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html