Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"A kizárás nem megoldás az adósságválságra. Ha az euróövezet szétesik, az az összes európai intézmény szétesését is magával vonja" - vélekedett Temisztoklisz Dimidisz a Kurier című újságban.

Michael Spindelegger osztrák alkancellár-külügyminiszter, a kisebbik osztrák kormánypárt elnöke előző nap ugyancsak a Kuriernak nyilatkozva úgy vélekedett, az euróval szembeni bizalom helyreállítása érdekében módosítani kell az uniós szerződéseket, hogy szükség esetén ki lehessen zárni tagokat a valutaunióból, "ha nem tartják be a kötelezettségeiket".

Egy ilyen javaslat "kapóra jön a spekulánsoknak", romboló hatású, és aláássa az adósságválságba került országok erőfeszítéseit, hogy kikerüljenek a válságból - mondta a görög nagykövet.

Werner Faymann osztrák kancellár pénteken közleményben tudatta, nem ért egyet Spindelegger kijelentésével. Az esetleges előnyök, amelyet az euróövezet szétesése jelentene egyes országokra nézve, messze meghaladnák a károkat - vélekedett. "Ha az euróövezet kormányai úgy döntenének, hogy nem segítenek többé egy másik tagállamot, akkor az most is gyakorlatilag arra kényszerülne, hogy kiváljon a valutaunióból. Egy euróövezeti ország államcsődje azonban beláthatatlan következményekkel járna egész Európára nézve" - érvelt az osztrák kormányfő.