Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az 1350 milliárd eurós pandémiás vészhelyzeti vásárlási program, amelyben a jegybank magán- és állami értékpapírokat vásárol, megóvta a gazdaságot a sokkhatástól. Az ECB készen áll "eszközeinek megfelelő kiigazítására" annak érdekében, hogy az infláció megközelítse a 2 százalék körüli célt, annak ellenére, hogy augusztusban mínusz 0,2 százalékot mértek az euróövezetben - mondta Lagarde.

Az ECB 8,7 százalékos gazdasági visszaesést vár idén az euróövezetben, ahol jövőre már 5,2 százalék lehet a GDP-növekedés.

A gazdasági helyreállítás a járványhelyzet alakulásán és az ahhoz kapcsolódó intézkedéseken múlik, azonban a válság továbbra is súlyosan befolyásolja a gazdasági tevékenységet, és negatív kockázatot jelent a jövőbeli kilátásokra nézve - mondta a frankfurti székhelyű pénzügyi szervezet elnöke.

Bár bizonyos területeken a harmadik negyedévben már volt enyhe fellendülés -, a kockázat még mindig számottevő. A fogyasztói magatartás még mindig óvatos, így a vállalkozások is. A beruházások részben növekedtek, de az alacsony kereslet még mindig problémát jelent több vállalatnak - véli Lagarde.