Jóval kiterjedtebb volt az orosz hekkertámadás az amerikai számítógépes választási rendszer, mint az korábban feltételezni lehetett: az államok 80 százalékában érzékelték, hogy az orosz hekkerek megpróbáltak hozzáférni a választók adataihoz. Az első áldozat Illinois állam lehetett, amelyet aztán 38 további követett.

A hírportál meg nem nevezett nyomozói forrásokra hivatkozva arról ír: az északi államban még tavaly júliusban - vélhetően orosz hekkerek - megpróbálták módosítani és törölni a választói névjegyzék adatait. A gyanú szerint 15 millió ember nevét, születési évét, nemét, társadalombiztosítási és jogosítvány azonosítóját ismerhették meg illetéktelenek. A becslések szerint közülük csak 50 százalék lehetett a tényleges választók aránya, de 90 ezer ember nyilvántartott adatait sikeresen módosították.

Okozhattak kárt

A többi államban is hasonló támadások történtek, amelyeket azután azonosítottak, hogy az illinois-i választói bizottságnak dolgozó informatikus észlelte, hogy valaki kívülről hozzáfért az adatbázishoz. Az itt behatolók IP-címeit más rendszerekben is felfedezték, ez alapján sejthető, hogy ugyanaz a csoport lehet a felelős az összes támadásért.

Az államok rendszerének meghekkelése alapvetően nem lehetett hatással a tavaly novemberi elnök-, szenátusi és képviselői választások végkimenetelére: az államok adatbázisai a megyéktől kapott névjegyzékekből állnak. A szavazókörök nem kapnak vissza semmit a tagállamoktól, így egy ottani módosítás nem szólhat bele a választás menetébe.

A Bloomberg által megkérdezett szakértő szerint viszont az online szavazói regisztrációnál érvényesülhetett egy ilyen támadás. Ezeket az adatokat az államok gyűjtik össze a legtöbb helyen, majd ők küldik el a megyéknek, amelyek aztán jóváhagyják a regisztrációt.

Felvették a telefont

A támadás léptéke és kifinomult megvalósítása annyira meglepte az Obama-adminisztrációt, hogy októberben kapcsolatba léptek a Kremllel a hidegháborús "vörös telefon" modern változatán. Tájékoztatást kértek, valamint figyelmeztették az oroszokat, hogy a tevékenységük folytatása további konfliktusokhoz vezethet.

Június elején további részletek derültek ki arról, hogy az oroszok hogyan nyúltak bele a választási adatbázisba. Az elektromos szavazógépek egyik gyártójának rendszerét törték fel, hogy aztán adathalász módszerekkel próbálják meg a választóbizottság vezetőin keresztül megtámadni a választást. A kiszivárgott nemzetbiztonsági jelentés szerint a sikeres támadásokért az orosz katonai hírszerzés (GRU) a felelős, valamint a 122 biztosnak és választási irodának küldtek trójai emaileket.