A kormányfő győzelmi búcsúbeszédet tartott

Vlagyimir Putyin ma megtartotta miniszterelnökként utolsó „State of the Union” beszédét az orosz parlamentben, győzelemként méltatva a tavaly elért gazdasági eredményeket és a szerinte ragyogó kilátásokat.
Barabás T. János, 2012. április 11. szerda, 15:27
Fotó: Napi.hu

Három éven belül Oroszország bekerül a világ öt vezető gazdasága közé - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz kormányfő a tavalyi évet értékelő parlamenti beszédében. (Az IMF szerint 2010-ben a 8. volt, tavaly feljöhetett a 6. helyre.) Ez volt az évek óta amerikai mintára megtartott "State of the Union" helyzetértékelő miniszterelnöki beszédei közül az utolsó, mivel négy héten belül már államfőként áll az ország élén.

Mint a RIA Novosztyi hírügynökség kiemelte, Putyin a legfontosabb feladatok közé sorolta, hogy száz lépést tegyenek előre az üzleti környezet kedvezőbbé tételében - vagyis e téren a jelenlegi világlistán a 120. helyről a 20.-ra jöjjenek fel. Ez nemcsak a külföldi, hanem a hazai befektetőket is érinti. Fel kell futtatni és korszerűsíteni a termelést, a következő években legalább 25 millió munkahelyet teremtve a már 143 millió lakosú országban. Ennek érdekében a kőolaj-bevételekből képzett egyik szuverén alap egy részét kívánja mozgósítani.

A Reuters adatai szerint 89,5 milliárd dolláros nemzeti jóléti alapban jelenleg 89,5 milliárd dollár van, ezt csapolná meg Putyin Kelet-Szibéria és az orosz Távol-Kelet fellendítéséhez és stratégiai projektek megtámogatásához. A kormányfő azt tervezi, hogy a beruházások összegét a GDP 25-30 százalékára emelik.

A tavalyi sikerek és a jövő ígéreteként méltatta, a Belarusszal és Kazahsztánnal létrehozott vámuniót, amelynek köszönhetően a felekkel való árucsere-forgalom 2011-ben 37 százalékkal emelkedett. Ez a szövetség képezi a magját az Eurázsiai Gazdasági Uniónak, amelynek létrehozását 2015-re tervezik.

A 2011-es sikerek felsorolásával sem maradt természetesen adós, és az eredmények valóban jelentősek. Az ország bruttó hazai terméke elérte a válság előtti szintet, a G8 egyetlen tagja, amely nemhogy nem hiánnyal, de 0,8 százalékos költségvetési többlettel zárta az évet. A valutatartalék összege elérte az 500 milliárd dollárt, vagyis a világon a harmadik legnagyobb, miközben az államadósság a GDP 10 százaléka alatt van.

Az oroszok többsége kevésbé optimista a megválasztott államfőnél. A Romir közvélemény-kutató intézet felmérése szerint a megkérdezetteknek csak 7 százaléka értékelte jónak az ország gazdasági helyzetét, 1 százalék szerint kitűnő, 24 százalék szerint "normális". A válaszolók 42 százaléka hiszi, hogy 10 év alatt elérhetik a gazdasági jólétet, 18 százalék szerint soha.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zodiakus, 2012.04.12 07:45

Én nagyon fontosnak tartom a jó kapcsolatot az oroszokkal.Gondoljunk el,az energiát tőlük vesszük.Másrészt nagy piac,lehetne helye a magyar termékeknek.
És még egy dolog.Az orosz a legnagyobb kisebbség akik más országokban élnek.És ennek problémájáról tudnánk közösen gondolkodni,fellépni.Mivel e téren nálunk se minden kerek.(pl magyar-szlovák viszony)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

juliann, 2012.04.12 03:16

Na VIRTOR ,mint januárban leírtam :Mikor mész már a KREML -be
PUTIN -hoz.Fontosabbnak látom mint brüsszelt, de matolcsi nélkül !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html