A kormányzati intézményrendszer reformjára készülnek Kínában

Napirenden a kínai kormányzati intézményrendszer átszervezése, a politikai irányítás egyszerűbb, decentralizált és hatékony működést szeretne - derül ki a Kínai Kommunista Párt (KKP) vezető szervének üléséről megjelent sajtójelentésekből.
MTI, 2013. február 27. szerda, 09:45
Fotó: Napi.hu

A hatalom részéről felmerült az igény bizonyos fokú koncepcióváltásra, amely a gyakorlatban minden bizonnyal feladatok összevonásával és újraelosztásával fog járni - véli Hszin Ming, a központi pártiskola professzora, aki a Hszinhua hírügynökségnek nyilatkozott. Példaként említette, hogy az élelmiszerbiztonságért most kilenc osztály felel az államigazgatásban.

A Cajcsing pénzügyi, gazdasági magazin információ szerint a strukturális reform révén keletkező új "szuperminisztériumok" az átfedések kiküszöbölése mellett a piacszabályozás megerősítését szolgálják, továbbá az olyan fontos ágazatokban, mint például a közlekedés, megszilárdítják az igazgatást.

Megfigyelők megjegyzik: a Nemzeti Fejlesztési- és Reformbizottság, amelynél jelentős hatalom koncentrálódik, a jövőben is megtarthatja kiváltságos szerepét. Ez azt jelenti, hogy a reform piacgazdasági törekvéseit továbbra is kontroll alatt tarthatja a tervgazdasági szemlélettel működő szervezet.

HOZZÁSZÓLÁSOK