Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Brazília jobboldali elnöke, aki sokáig tagadta a koronavírus veszélyeit és mindössze "egy kis influenzáról" beszélt, több politikai rendezvényen vett részt a fővárosban szájmaszk nélkül. Ennek június végén egy brazil szövetségi bíró vetett véget, aki elrendelte, hogy Jair Bolsonaro elnöknek szájmaszkot kell viselnie a nyilvános helyeken a koronavírus-járvány miatt.

Most viszont úgy tűnik testközelből is megtapasztalhatja az általa "kis influenzának" nevezett Covid-19 mennyire hasonlít az influenzához: a BBC szerint ugyanis letesztelték a brazil elnököt, miután helyi sajtóhírek szerint a Covid-19 betegséghez hasonló tüneteket - egyebek mellett magas lázat - produkált. A teszt eredménye pedig pozitív lett.

Brazília a koronavírus-fertőzéssel az egyik leginkább érintett ország, ahol a hétfői adatok szerint a több mint 1,6 millió fertőzöttet és több mint 65 ezer halálos áldozatot regisztráltak. Ezzel Brazíliában az USA után a második legrosszabb a helyzet a világon.

Bolsonaro az emelkedő esetszám és a súlyosbodó helyzet ellenére továbbra is azt hangoztatta, hogy a regionális leállásoknak nagyobb a romboló hatása, mint magának a vírusnak. A médiát pánikkeltéssel vádolta, míg azon szövetségi államok kormányait, amelyek kijárási korlátozásokat léptettek életbe, azzal gyanúsította meg, hogy hatalmának megingatása érdekében nagyítják fel a fertőzések és a halálesetek számát.

Bolsonaro az elmúlt napokban jóváhagyott egy olyan törvényt is, ami kötelezővé teszi ugyan a maszkok viselését a közterületeken, de megvétózta, hogy a maszkviselés olyan zárt terekben is kötelező legyen, mint a templomok, boltok vagy iskolák.