A nemzetközi hitelminősítő kiemelte a negyedik negyedéves felméréshez fűzött londoni elemzésében, hogy meredeken romlik az európai kötvénypiaci szereplők hangulata, az idei második negyedévben ugyanis ennek a befektetői körnek még csak a 21 százaléka számolt kettős mélypontú recesszióval. A Fitch legújabb, negyedik negyedévi felmérése szerint azonban az európai piacokon aktív kötvényalap-kezelőknek immár a 70 százaléka nevezte "nagynak" az újabb recesszió kockázatát.

A hitelminősítő körkérdésébe bevont - összesen mintegy 5800 milliárd dollárnyi kötvénybefektetést kezelő - alapok erőteljes hangulati romlását a Fitch értékelése szerint részben az magyarázza, hogy a világgazdasági növekedés jelentős részben a felzárkózó térség dinamizmusától függ, ám a legutóbbi jelek arra vallanak, hogy számos felzárkózó gazdaság lassul.

A Fitch Ratings közölte, hogy saját globális alapeseti forgatókönyve nem számol kettős mélypontú recesszióval, de a recesszió kockázata a cég szerint is megnövekedett, tekintettel arra, hogy az egyre intenzívebb piaci kilengések tovább erősíthetik a kockázatkerülést, ami viszont feszesebb hitelezési kondíciókat eredményezhet.