Jeffrey Franks elmondta, hogy az IMF, az Európai Bizottság és a Világbank szakértői arra a megállapodásra jutottak a Romániának nyújtott hitelszerződés keretében végzett hatodik felülvizsgálat során, hogy a következő IMF-hitelrészletet várhatóan január közepén folyósítják Romániának, de csak akkor, ha Bukarest eleget tesz bizonyos feltételeknek. Az IMF küldöttségének vezetője hozzátette: Románia "nagyvonalakban" teljesítette szeptember végén a harmadik negyedév végére megállapított célkitűzéseket.

A küldöttségvezető elsőként az állami adósságok problémáját említette, hiszen annak ellenére, hogy szeptember végén a román állam jelentős összegű adósságot törlesztett a magánbeszállítókkal szemben, még mindig magas értéket ér el az állami tartozások értéke. Franks elsősorban az egészségügyet említette olyan területként, ahol számos kifizetetlen számla halmozódott fel. Ezért a kormánnyal megállapodtak egy sor olyan intézkedésben, amelyek csökkentik az egészségügy kiadásait, növelik a bevételeit, és hatékonyabb ellenőrzést vezetnek be az anyagi források elköltésében.

A hitelrészlet kibocsátásának feltételei közé tartozik a közalkalmazottak egységes bérezésére vonatkozó törvény elfogadása, a nyugdíjrendszer megreformálása és a 2011-es költségvetés, amit a román parlament várhatóan december végén fogad el - tette hozzá Franks. Ezért halasztották január közepére a hitelrészlet, eredetileg december közepére tervezett kibocsátását.
Az IMF bukaresti küldöttségének vezetője újságírói kérdésre válaszolva nem sorolta konkrétan a hitelkibocsátás feltételei közé a lakossági hitelszerződések módosításának megnehezítését előíró, már hatályban lévő sürgősségi kormányrendeletet, amely kapcsán nézeteltérés merült fel a román kormány és az IMF között.

A kabinet ugyanis megszigorította a bankok számára a lakossági hitelszerződések módosításának feltételeit, ami a nemzetközi pénzintézet szerint a romániai bankoknak több száz millió euró veszteséget okozhat. Franks azonban hangsúlyozta, hogy a továbbiakban együttműködnek a román parlamenttel - amelynek el kell még fogadnia a rendeletet ahhoz, hogy hosszú távon is érvényben maradhasson - és olyan megoldást próbálnak találni, ami egyensúlyt teremt a hitelfelhasználók és a bankok érdekei között. Hangsúlyozta: az IMF arról akar meggyőződni, hogy ezzel a rendelettel nem sodródik veszélybe a román pénzügyi szektor stabilitása, és emiatt ragaszkodnak a kormányrendelet módosításához.

A Romániával kötendő újabb hitelszerződés kapcsán Franks elmondta, hogy a jövő év eleji bukaresti látogatásuk alkalmából folytatnak részletesebb egyeztetéseket. Az IMF számításai szerint az idei román bruttó össztermék (GDP) várhatóan 2 százalékkal fog zsugorodni, miután eddig 1,9 százalékos visszaeséssel számoltak. Franks szerint az infláció az év végén enyhén meghaladhatja a tervezett 8 százalékos éves szintet amiatt, hogy a kormány júliustól öt százalékponttal, 24 százalékra emelte a forgalmi adót.

Az IMF következő hitelrészletének értéke 870 millió euró, az Európai Bizottság hitelrészlete pedig eléri az 1,2 milliárd eurót. Románia tavaly kötött csaknem 20 milliárd euró értékű többoldalú nemzetközi hitelmegállapodást az IMF szervezésében. Ez a megállapodás a jövő év tavaszán jár le.