A péntekig tartó konferenciasorozatot Lengyelország a szombati moszkvai győzelem napi parádét megelőzően szervezte, a vendégek között több kelet- és közép-európai ország elnöke is jelen van. Bronislaw Komorowski lengyel elnök már év elején jelezte, hogy Oroszországnak az ukrán konfliktusban játszott szerepe miatt "optimális alternatívát" keresnek a világháború befejezésének megünneplésére. A gdanski Nemzetközi Szolidaritás Központban és a Westerplattén egyebek között ünnepi panelbeszélgetéseket tartanak a háború tanulságairól és az európai integrációról, az egyiket Komorowski maga vezeti.

A gdanski program történészek vitájával kezdődött. Petrov az Európa felosztásában is szerepet játszó, 1945-ös jaltai konferenciára utalva azt mondta, hogy a Kreml "új Jaltáról álmodozik", de ilyen nem lesz, mert "már nincs mit felosztani". Hozzátette, hogy Oroszország nem tudja elfogadni "történelmi kudarcát".

Adam Rotfeld lengyel professzor, volt külügyminiszter egyebek között úgy vélekedett, hogy Ukrajna el fogja fogadni, hogy az Oroszország által már elcsatolt Krím, továbbá a jelenleg zajló kelet-ukrajnai konfliktus keretében elszakadni kívánó donyecki és luhanszki körzet ne maradjon az ő területe. Oroszországról pedig azt mondta, hogy a 19. század eleji, metternichi (az orosz-osztrák-porosz szövetkezésen alapuló) Európához akar visszatérni, de ezúttal az Egyesült Államok, az Európai Unió és Oroszország trojkájának irányításával.

A lengyelországi rendezvényeken mások mellett Nikosz Anasztasziadisz ciprusi, Dalia Grybauskaite litván, Toomas Hendrik Ilves észt, Klaus Iohannis román, Kolinda Grabar Kitarovic horvát, Roszen Plevneliev bolgár, Petro Porosenko ukrán és Milos Zeman cseh elnök, valamint Robert Fico szlovák miniszterelnök van jelen, de a tervek szerint ellátogat oda Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is.
A moszkvai katonai parádét - tiltakozásul az ukrán válságban játszott orosz szerep miatt - a nyugati országok bojkottálják.