A City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a Capital Economics elemzői jövő hétre szóló előrejelzésükben kiemelték, hogy a piac jelenleg viszonylag nyugodt, és ez akár azt is indokolhatná, hogy a brit jegybank várjon augusztusig a monetáris politika kiigazításával. A ház szerint azonban "meglehetős elbizakodottságra" vallana a jegybank részéről az a feltételezés, hogy e viszonylagos piaci nyugalom kitart, hiszen a Lehman Brothers amerikai óriásbank összeomlása utáni piaci sokk kiteljesedése is eltartott egy ideig, másrészt a piacokon jelenleg tapasztalható valamelyes megnyugvás legalábbis részben éppen azt a várakozást tükrözi, hogy a Bank of England gazdaságösztönző lépésekkel fog reagálni a népszavazás eredményét követő reálgazdasági sokkra.

A piaci hangulat ingatag mivolta és a gazdasági kilátásokat terhelő szokatlanul nagy bizonytalanság miatt jóval nagyobb kockázatot jelentene, ha e piaci várakozást a Bank of England figyelmen kívül hagyná, mint az, ha esetleg túl hamar lépne túl nagyot - fogalmaznak a Capital Economics londoni elemzői. Mindezek alapján a ház 0,25 százalékpontos kamatcsökkentést vár csütörtökre a brit jegybank részéről, nem kizárva az ennél is nagyobb csökkentés lehetőségét, a monetáris tanács augusztusi ülésére pedig a mennyiségi enyhítési ciklus újrakezdését valószínűsíti, első lépésben 75 milliárd fontos (28 ezer milliárd forintos) pótlólagos eszközvásárlási keret bejelentésével.

A Capital Economics londoni elemzői szerint a 0,25 százalékpontnál nagyobb júliusi kamatcsökkentésre ösztönözhetik a brit jegybankot más központi bankok tapasztalatai, amelyek arra vallanak, hogy a kamatot zéróra vagy ez alá is lehet csökkenteni a bankrendszer jelentősebb károsodása nélkül. A TD Securities globális befektetési tanácsadó csoport londoni részlegének elemzői összesen 75 százalékos valószínűségűre taksálják, hogy a Bank of England csütörtökön valamilyen mértékben csökkenti alapkamatát. A ház ezen belül 45 százalékos esélyt ad egy 0,25 százalékpontos kamatcsökkentésre, és 30 százalékra becsüli egy 0,50 százalékpontos csökkentés esélyét.

A padlóig lenyomnák

A TD Securities londoni elemzői azt mindenképpen szükségesnek tartják, hogy a Bank of England előbb-utóbb zéróra csökkentse alapkamatát; a cég szerint csak az időzítés a kérdéses.
A ház augusztustól kisebb, három hónapra elosztva 25 milliárd fontos mennyiségi enyhítési ciklusra is lát esélyt. Az Oxfordi Egyetem Londonban működő gazdasági elemzőrészlege, az Oxford Economics szakértői azzal számolnak, hogy a Bank of England csütörtökön vagy augusztusban egy lépésben 0,50 százalékponttal zéróra csökkenti, és legalább 2019 harmadik negyedévéig ezen a szinten tartja irányadó kamatát. Az Oxford Economics elemzőinek várakozása szerint a Bank of England addig nem kezd kamatemelésbe, amíg az Egyesült Királyság ki nem lép az Európai Unióból.

A várható monetáris enyhítésre Mark Carney, a Bank of England kormányzója is utalást tett nem sokkal a brit EU-tagságról tartott népszavazás után. Carney nem részletezte ennek várható formáját, mértékét és időzítését, csak annyit mondott, hogy valószínűleg a monetáris politika "valamelyes enyhítésére" lesz szükség még a nyár folyamán. Carney szerint ugyanis a brit gazdaság kilátásai romlottak azóta, hogy az EU-tagságról tartott népszavazáson a választók többsége a kilépésre voksolt.

A Bank of England több mint hét éve, 2009 márciusa óta tartja 0,50 százalékos történelmi mélyponton alapkamatát, és a globális pénzügyi válság után - több mint három évszázados fennállása óta először - hatalmas mértékű mennyiségi enyhítési programot is végrehajtott. A gazdaságélénkítő célú likviditásinjekció eddig kihelyezett összege 375 milliárd font (140 ezer milliárd forint), az éves brit hazai össztermék (GDP) több mint 20 százaléka.