Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A Napi Gazdaság keddi számának cikke

„A fő bűnös a válság” – ez a tömör véleménye Marek Gábrisnak, a CSOB pénzintézet vezető elemzőjének, aki hozzátette: „Emellett vissza kell szorítani a korrupciót, továbbá le kellene faragni a járulékok nagyságát.”

A Radicová-kormány elődjét, Fico kabinetjét hibáztatja a visszaesés miatt. A fő ok a vállalkozói környezet romlása 2008 és 2010 között – vélekedett Róbert Merva, a gazdasági minisztérium szóvivője.

Lubos Vanco, a KPMG tanácsadó cég munkatársa viszont azt emelte ki, hogy tavaly végre megtört Pozsony dominanciája, a 20 külföldi cégből mindössze kettő választotta a fővárost, ami „nagyszerű hír Szlovákia számára”. A tavaly Szlovákiát választó nyolc cég együttesen 2350 új állást teremt, ami elmarad a 2009-es 4450, illetve a 2008-as 4980 új munkahelytől.

Az idei év viszont biztatóbbnak ígérkezik. Az amerikai Honeywell például nagy valószínűséggel egy 40 millió eurós beruházás keretében autóalkatrész-gyárat telepít Szlovákiába. A Deutsche Telekom távközlési vállalat pedig Pozsonyban egy legalább 500 munkahelyet teremtő, globális hatókörű pénzügyi szolgáltató központot hoz létre. A hivatalosan még meg nem erősített, több millió euró értékű beruházásnak egy éven belül láthatnak neki.