A külföldi tőke nagy ívben kerülte Szlovákiát

Tavaly Szlovákiát nagy ívben elkerülte a külföldi működőtőke. 2008-ban 34 társaság révén még 538,1 millió euró működőtőke áramlott az országba, 2009-ben nyolc cég már csak 244 millió eurót „hozott”, tavaly viszont 20 társaság együttes hozadéka csupán 123 millió eurót tett ki – írta a Hospodárské Noviny szlovák gazdasági napilap a külföldi tőke szlovákiai letelepedését segítő SARIO állami ügynökség adataira hivatkozva.
Sidó Zoltán, 2011. március 1. kedd, 04:00
Fotó:

A Napi Gazdaság keddi számának cikke

"A fő bűnös a válság" - ez a tömör véleménye Marek Gábrisnak, a CSOB pénzintézet vezető elemzőjének, aki hozzátette: "Emellett vissza kell szorítani a korrupciót, továbbá le kellene faragni a járulékok nagyságát."

A Radicová-kormány elődjét, Fico kabinetjét hibáztatja a visszaesés miatt. A fő ok a vállalkozói környezet romlása 2008 és 2010 között - vélekedett Róbert Merva, a gazdasági minisztérium szóvivője.

Lubos Vanco, a KPMG tanácsadó cég munkatársa viszont azt emelte ki, hogy tavaly végre megtört Pozsony dominanciája, a 20 külföldi cégből mindössze kettő választotta a fővárost, ami "nagyszerű hír Szlovákia számára". A tavaly Szlovákiát választó nyolc cég együttesen 2350 új állást teremt, ami elmarad a 2009-es 4450, illetve a 2008-as 4980 új munkahelytől.

Az idei év viszont biztatóbbnak ígérkezik. Az amerikai Honeywell például nagy valószínűséggel egy 40 millió eurós beruházás keretében autóalkatrész-gyárat telepít Szlovákiába. A Deutsche Telekom távközlési vállalat pedig Pozsonyban egy legalább 500 munkahelyet teremtő, globális hatókörű pénzügyi szolgáltató központot hoz létre. A hivatalosan még meg nem erősített, több millió euró értékű beruházásnak egy éven belül láthatnak neki.

HOZZÁSZÓLÁSOK