BUX
41085

A külkertöbblet nőtt, a kivitel csökkent az eurózónában

Nőtt júniusban az euróövezeti külkereskedelmi többlet, de a kivitel és a behozatal is egyaránt visszaesett, miután csökkent a világpiaci kereslet - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden.

MTI-Eco, 2011. augusztus 16. kedd, 12:35

A szezonális hatásoktól nem tisztított adatok szerint az euróövezeti külkereskedelmi többlet 0,9 milliárd euróra nőtt júniusban a májusi felülvizsgált 0,2 milliárd euróról, illetve az egy évvel korábbi 0,7 milliárd euróról.

A kivitel ugyanakkor 3,9 százalékkal, míg a behozatal 4,4 százalékkal csökkent májushoz képest. A közös valuta térségén belüli kereskedelem 2,5 százalékkal esett vissza júniusban.

Éves szinten egyaránt 3-3 százalékkal bővült az export és az import, ám lényegesen kisebb ütemben, mint egy hónappal korábban, amikor az éves növekedési ütem mindkét mutatónál meghaladta a 17 százalékot.

A szezonális hatásoktól tisztított adatok alapján a kivitel és a behozatal is több mint 4 százalékkal esett a májusi csúcsról.

Nem kiigazított számok szerint az első hat hónapban a külkereskedelmi hiány 21,3 milliárd euróra nőtt az előző év hasonló időszaki 11,9 milliárd euróról. Január-júniusban éves szinten 17 százalékkal nőtt a kivitel, miközben a behozatal 18 százalékkal bővült.

Az Európai Unió egészében a külkereskedelmi hiány 12,2 milliárd euró volt júniusban a májusi 12,3 milliárd euró és a 2010. júniusi 11,1 milliárd euró után. A kivitel 4,8 százalékkal, míg a behozatal 3,8 százalékkal esett májushoz képest, a szezonális hatásoktól tisztított mutatók szerint.