Draghi, aki utoljára beszélt nyilvánosan az olasz jegybank elnökeként, egy római konferencián kifejtette: az euróövezeti tagállamok megfelelő reformjai nélkül a válságkezelő intézmények csak "tüneti kezelést" nyújthatnak.

A szakember hangsúlyozta, hogy az ECB számára elsődleges fontosságú az árstabilitás fenntartása és az inflációs várakozások rögzítése. Az ECB ugyan szokatlan intézkedéseket is bevezetett, de ezek természetüknél fogva ideiglenesek - tette hozzá.

Draghi - az ECB retorikáját használva - elmondta: az euróövezeti gazdaság tompított ütemben bővül, és a negatív irányba ható kockázatok "jelentősek". Kijelentette: a jelenlegi helyzet "zavarodott és drámai", mind Olaszországban, mind globális szinten.

A jegybanki szakember abbéli meggyőződésének adott hangot, hogy az olasz bankok képesek lesznek nagyobb tőketartalékok képzésére. A magasabb tőketartalék-követelmények "ideiglenesek" lehetnek, mivel ezekre ideges befektetői hangulatban van szükség - tette hozzá.

Az olasz gazdaság helyzetét illetően leszögezte: a gondok addig maradnak fenn, amíg nem lép magasabb növekedési pályára. Ennek érdekében Olaszországnak olyan munkaerő-piaci és termékpiaci strukturális reformokat kell végrehajtani, amelyekről már régóta egyetértés van, de amelyeket eleddig senki se hajtotta végre - mondta Draghi.

Az olasz jegybank elnöke rövid távon jó ötletnek nevezte, hogy az adóterheket a vagyonra és a fogyasztásra tereljék, hogy csökkentsék a munkára és a vállalkozásokra nehezedő nyomást. "Ha az olasz politikusok képesek alapvetően újradefiniálni prioritásaikat, akkor a gazdaság azonnal kedvezőbb helyzetbe kerül a magasabb bizalom miatt" - fogalmazott a közgazdász.