A legerősebb antibiotikumnak is ellenáll egy fertőzés

Először fordult elő az Egyesült Államokban olyan baktériumfertőzéses eset, amely a legerősebb antibiotikummal, a kolisztinnel szemben is ellenálló volt. A tudósok úgy vélik, aggasztó, hogy kimerült az antibiotikumok tárháza.
Inforádió, MTI, 2016. május 28. szombat, 08:36
Fotó: Reuters

A BBC News pénteki beszámolója szerint a beteg egy 48 éves pennsylvaniai nő volt, aki végül felgyógyult, mert a fertőzését más antibiotikumokkal sikerült legyőzni.

A kolisztinezisztencia azonban így is jelentős horderejű, mivel ezt az antibiotikumot csak akkor alkalmazzák, ha más gyógyszerek már nem segítenek. Ezért az illetékesek arra a veszélyre figyelmeztettek, hogy a világ kifogyhat a hatásos antibiotikumokból.

A kolisztinrezisztenciát először Kínából jelentették 2015 végén. A tanulmány világszerte aggodalmat keltett, és az intenzív vizsgálat gyorsan kimutatott olyan baktériumokat, amelyek Európában és Ázsiában ellenállnak a kolisztinnek. Az első amerikai esetnél a páciens húgyúti fertőzésével szemben bizonyult elégtelennek a kolisztin. A rezisztens baktériumot állatfarmokon és a szupermarketek polcain is megtalálták.

Az orvosok egyelőre nem tudják, hogyan kapta meg a beteg ezt a bakteriális fertőzést, mivel ritkán utazik, és Amerikában nem használják széles körben a kolisztint. A baktériumot a kolisztinnel szemben ellenállóvá tevő gént már azonosították. Az mcr-1 gén gyors terjedésre képes a fajok között.

A tudósok szerint félő, hogy az antibiotikumoknak ellenálló szuperbaktériumok olyan fertőzéseket okozhatnak, amelyeket nem tudnak kezelni. Minél többet foglalkozunk a gyógyszerrezisztenciával, annál jobban aggódunk. Egyes betegek számára már kiürült a gyógyszeres szekrény, az út végére érünk az antibiotikumokkal, hacsak nem lépünk sürgősen - fejtette ki Thomas Frieden, az amerikai járványügyi központ igazgatója.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Rodent, 2016.06.10 07:34

@enapi@citromail.hu: Es a magyar allam miert nem kuzd ezek ellen?

"Ja! Tudom miért..."
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

enapi@citromail.hu, 2016.06.10 07:15

Vajon a világ az ENSZ a CDC miért nem küzd az AB és szteroidok állatgyógyászati és főleg tápanyagkeverési betiltása ellen?...
Ja! Tudom miért...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

enapi@citromail.hu, 2016.06.10 07:13

Nincsen legerősebb antibiotikum. Az AB-ok baktériumok ellen hatásosak.
A kolisztin 50 éve felfedezett gyógyszer amit kivontak a vesekárosodást okozó tulajdonsága miatt. Porlasztva adva hatàsos bizonyos kórházi fertőzések esetén amikor más nem hat. Azért lett rezisztens mert az állatgyógyászat tonnaszám használja mert ott nincs mellékhatása.
Minden AB rezisztencia legnagyobb ellensége a minél nagyobb felhasználás. Az állatgyógyászat 1000-szer (vagy több!) nagyobb AB felhasználó mint a humán gyógyászat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html