Az igazán nagy művészek alkotásai általában csak évekkel, olykor évtizedekkel haláluk után kezdenek igazán értékessé válni. A sors fintora, hogy a sokszor az éhhalál szélén álló alkotó művei évekkel később milliókért cserélnek gazdát, de persze akadnak olyanok, akiknek életükben sem kell nélkülözniük. A Wealth-X most összeszedte a leggazdagabb művészeket.

A művészi pályára készülőknek rossz hír lehet, hogy a Forbes-listára valószínűleg sosem fognak felkerülni. A jelenlegi messze legsikeresebb művész vagyonát 350 millió dollárra becsülik, meglepő módon pedig nem az Egyesült Államokban, hanem Nagy-Britanniában él. Daimen Hirst provokatív műveivel tett szert hírnévre és az első kortárs művész volt, akinek egy teljes - és sikeres! - aukciót szervezett a Sotheby's 2008-ben. Csak ezen az eseményen 198 millió dollár értékben keltek el művei, saját rekordja pedig 10,3 millió font, amit egy 18-karátos aranyba burkolt tehénszarvak és -paták installációért kapott.

A második helyezett Jasper Johns, aki az évek során 210 millió dolláros vagyont tudott felhalmozni. Az amerikai festő és szobrász "False Start" című művéért 2006-ban 80 millió dollárt fizetett egy magángyűjtő, ami az addigi legmagasabb összeg volt egy kortárs alkotásért. Az ismertebbek közé tartozik még Jeff Koons, akinek eddig 100 millió dollárt sikerült összegyűjtenie, hasonlóképpen David Choe-hez. Utóbbi sikertörténete ugyanakkor sajátos: a festőt még 2007-ben kérte fel Mark Zuckerberg, hogy vigyen egy kis művészetet az iroda falaira, pénz helyett azonban (akkor jelképesnek tűnő) részesedést kért a cégből. Choe pedig okosan döntött, a Facebook 2012-es tőzsdére vitelével ugyanis vélhetően ő lett minden idők legjobban fizetett szobafestője.