Az ANAF román adóhivatal a 30 leggazdagabb állampolgár vagyonának ellenőrzésébe kezdett a korrupcióellenes harc jegyében. Jelenleg azok vannak a célkeresztben, akiknek a személyes vagyona meghaladja a 20 millió eurót - jelentette a Balkan Insight.

Az ellenőrzéseket a múlt hónapban kezdték, és a végcél egy sokkal szélesebb kör, 336 multimilliomos vagyonosodásának vizsgálata - számolt be Mint Eugen Serban, az ANAF igazgatója. Novemberben sikerült befejezniük az első tíz ellenőrzést, amelyek a tárgya a 2011-es árbevételek voltak. Ezek során 86,9 millió lej, mintegy 20 millió eurónyi eltitkolt jövedelemre bukkantak. Ezek után a befizetendő adó és büntetés összege 3,7 millió eurót tesz ki. Emellett a tíz személy közül három ellen büntető eljárást indított a hivatal. Az ország tíz leggazdagabb embere közül egy nemrégiben szabadult a börtönből, egy másik pedig büntetését tölti.

Az utóbbi években - nagyrészt a külföldi bírálatok hatására - Bukarest fokozta erőfeszítéseit a korrupció és a gazdasági bűncselekmények ellen, és számos üzletembert és magas rangú állami tisztségviselőt sikerült felelősségre vonni, ez azonban nem segített a költségvetésen. A médiajelentések szerint a veszteségeknek csak 15 százalékát sikerült visszaszerezni. Emiatt a múlt hónapban egy új hivatalt hoztak létre a vagyonelkobzások és behajtások koordinálására.