A legnagyobb titok Trump győzelmével kapcsolatban

Miért sültek fel, de nagyon a közvélemény-kutatók? Ez az egyik legmisztikusabb kérdés Donald Trump győzelmével kapcsolatban. Egyes államokban Hillary Clinton fölényes, 55-80 százalékos előnyét mérték, aztán Trump vitte el ezeket is. Elkezdődtek a találgatások.
Napi.hu, 2016. november 9. szerda, 15:31
Fotó: MTI/AP

A szakértők egyelőre az exit pollok nem teljesen megbízható részletes eredményei alapján próbálnak rájönni arra, miért veszített Hillary Clinton demokrata elnökjelölt az amerikai elnökválasztáson annak ellenére, hogy a közvélemény-kutatások egyhangúan a győzelmét jósolták. Úgy tűnik, nem tudta megtartani a Barack Obamát kétszer elnökséghez juttató szavazói koalíciót - írja a CNN.

A feketék, a latinok és a fiatalok nem álltak mellé olyan arányban, mint amilyenben Obamát támogatták, és ami még meglepőbb: a nők sem álltak ki mellette. Hiába kapott több szavazatot ellenfelénél ezekből a rétegekből, és hiába csökkent a szavazók között a többségükben Trumpot támogató fehérek aránya, valami mégsem jött össze.

Kellemetlen matek

Clinton - az exit pollok alapján - a fekete szavazók óriási többségének (88 százalék) szavazatát kapta meg, miközben Trumpra csak nyolc százalékuk adta a voksát. Igen ám, de Obama ebben a rétegben 93 százalékos fölénnyel nyert négy éve, miközben ellenfele, Mitt Romney, a republikánusok akkori jelöltje a feketék hét százalékának szavazatát szerezte meg.

A latinok esetében hasonló a helyzet. Clinton 65-29-re győzött Trumppal szemben, ám Obama 71-27-re verte Romneyt. A fiatalok adták a négy évvel ezelőtti győztes koalíció harmadik pillérét. Clinton a 18-29 évesek körében 54-37-re hozta a többséget, ám Obama 60-37 százalékos fölényt ért el.

Eközben úgy tűnik, a nőket nem érdekelte, hogy Trump több nyilvánosságra került video- és hangfelvételen is lekezelően, sértőn beszélt a nőkről. Bár a szavazók 70 százaléka azt nyilatkozta a közvélemény-kutatóknak, hogy zavarja, ahogy Trump a nőkről vélekedik, a nők 42 százaléka rá szavazott. Clinton a voksaik 54 százalékát szerezte meg - Obamára 2012-ben 55 százalékuk szavazott.

Ki volt ellene?

Megerősíti az Obama-féle koalíció felbomlásával kapcsolatos teóriát - mármint azt, hogy ez okozhatta a Clinton bukását -, hogy a demokraták idei jelöltje nem szerepelt sokkal rosszabbul a fehér választók körében, mint elődje. A fehérek 37 százaléka voksolt rá, míg Obama 39 százalékuk szavazatát szerezte meg. Trump eközben picit ronthatott: 58 százalékot ért el ebben a körben, miközben Romney 59 százalékot kapott.

Az idei választáson egyébként 70 százalék volt a szavazók között a fehérek aránya szemben a négy évvel ezelőtti 72 százalékkal. A teljes részvételi arány akkor közel 55 százalék volt, míg idén a regisztrációk alapján 55,7 százalékot vártak.

Választási matek

Fontos körülmény az amerikai választási rendszerrel kapcsolatban, hogy az államok túlnyomó többségében a győztes mindent visz elvén alapul a szavazás, ami felnagyítja a részeredményeket.

Akárcsak a demokrata Al Gore esetén 2000-ben, most is úgy tűnik, hogy Clinton országosan - bő 100 ezerrel - több szavazatot kap, mint ellenfele, ám olyan államokat bukott el, amelyek több elektort adnak az elnökválasztáshoz, mint mások. Így elvesztegette többségét.

Elpártoló szavazók

További oka lehet a vereségnek a demokraták hagyományos szavazóinak elpártolása a párttól. Az elemzők felhívják a figyelmet arra, hogy Clinton Trumppal szemben is elbukott olyan államokat, amelyekben már az demokraták házi versenyén, az előválasztáson is vesztett kihívójával, a magát európai szociáldemokratának tartó Bernie Sanders szenátorral szemben.

Ez arra utal, hogy a politikai elittel elégedetlen választók, akik vele szemben Sanderst támogatták, valószínűleg Trumpra adták a voksukat. Hiába biztatta őket arra a demokrata szenátor, hogy álljanak be a párt elnökjelöltje, Clinton mögé.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

foldnyuzo, 2016.11.10 18:00

El kellett volna menni szavazni és akkor most nem kéne tüntetni. Egyébként ki fog bójni a szög a zsákból, az első külpolitikai hátrálás után jó meggyomrozzák a saját párttársai.
Az sem lesz semmi, ha több 10 millió ember haragját provokálja ki. Hogyan csitítja le a kedélyeket? Fegyverrel? Nem eszik ám olyan forrón a kását. Trump azt csinálja amit a mi szélsőjobbereink várnának Amerikát romba dönti, ha hagyják. Nem fogják az amerikai öntudat ezt nem engedi. A politikai egyensúly fenntartása művészet aminek Trump a híján van igaz Orbán is. ez egy darabig megy, de Amerikában csak pár óráig
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2016.11.10 10:26

........az amerikaiak most is jól választottak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ablakzsiraf, 2016.11.10 10:18

@pastorius: ráadásul rögtön személyeskedsz, nem ezt szoktuk meg tőled.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ablakzsiraf, 2016.11.10 10:16

@pastorius: nem, mert csak? Szerintem meg de, mert csak.

Most szólok ez nem vezet semmire. Amit írtam az egy hazugságra való rámutatás, nem egy erről folyó (főleg értelmetlennek tűnő) vita kezdeményezése.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2016.11.10 10:15

........csak jól akartak élni. Amerikában a milliárdosok is keményen dolgoznak, mert ha nem ezt tennék, tönkremennének. Kár itt Amerikát b.......gatni, inkább meg kellene tőlük tanulni, amit lehet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html