A magyar példa követésétől tartanak Ausztriában

Már-már segélykiáltással fordul az osztrák választások győzteséhez a Deutsche Welle publicistája, aki attól tart, hogy ha mérsékelt-radikális jobboldali koalíció alakul Ausztriában, az a lengyel kormánypárt példáját követve "orbanizálja" az országot.
Komócsin Sándor, 2017. október 22. vasárnap, 18:57
Fotó: Pixabay

Karel Schwarzenberg volt cseh külügyminiszter, egy okos európai politikus attól tart, hogy Ausztria orbanizálódik - kezdi cikkét Bernd Riegert, a Deutsche Welle publicistája. Az ő szemében a hét végi választásokon győztes Néppárt (ÖVP) és a szociáldemokratákkal (ÖVP) lényegében holtversenyben a második helyen végzett radikális jobboldali Szabadságpárt (FPÖ) koalíciója a Kelet-Európában feltámadt nacionalizmust erősítené.

Utat nyit a politikai rendszer átszervezéséhez, ahogy az Orbán Viktor magyar miniszterelnök irányításával Magyarországon történt, majd a radikális jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) varsói hatalomra kerülésével Lengyelországban folytatódott.

Ha az ÖVP ifjú, ám hataloméhes vezetője, Sebastian Kurz összeáll az FPÖ élén álló Heinz Christian Strachéval, akkor a bevándorlás, a nemzetbiztonság és a politikai rendszer ügyei válhatnak az ország fő belpolitikai kérdéseivel, és rossz irányt vehetnek a dolgok.

Bevándorlófalók

Kurz és Strache egyaránt abban hisz, hogy az első számú, legjobb módszer az illegális bevándorlók távol tartására Ausztriától a határok lezárása. Kurz emellett meggyőzte a szavazókat, hogy kivitelezhető az a nehezen értelmezhető ötlete, miszerint az Európába igyekvőket a kontinenstől távol, Afrikában vagy egy lakatlan szigeten épülő fogadótáborokba kellene deportálni.

Az országba érkező bevándorlók száma eközben csökken, többségük egyébként is Ausztria keleti szomszédaiból indul útjára. Ennek ellenére él a társadalomban a félelem az osztrák kulturális és nemzeti identitás elvesztésétől - ezt kihasználva kaszált az ÖVP és az FPÖ a választásokon.

Strache pártja az országnak azokon a részein kaszált a legjobban, ahol a legkevesebb a bevándorló. Ugyanez a képlet működött a szomszédos volt kelet-német tartományokban, ahol a szintén bevándorlófaló Alternatíva Németországnak párt szerepelt jól.

Politikai reform

Kurz és Strache a közvetlen demokrácia erősebb érvényesítését akarják például népszavazásokkal, ami elvezethet egy olyan referendumhoz, amelynek tétje Ausztria európai uniós tagsága. A Szabadságpárt korábban felvetette a kilépés lehetőségét.

A radikális jobboldal megjelenése az osztrák kormányban a Deutche Welle publicistája szerint szükségtelenül erősíti a hasonló politikai erőket más európai államokban Finnországtól Magyarországon és Olaszországon át Görögországig. Strache legjobb barátai a francia Nemzeti Frontban és az orosz kormányban keresendők.

Kurz, Ausztria várható következő kancellárja úgy látja, hogy követői szerint a Néppárt könnyebben kormányozhatná az országot a Szabadságpárttal összeállva, mint a szociáldemokratákkal folytatva a nagykoalíciót. Az utóbbit sok osztrák a stagnálás okának és a korrupció melegágyának tartja.

Nehéz partner

Kurz kancellárként várhatóan nehéz partnere lesz uniós kollégáinak, főként Angela Merkel német kancellárnak. Az ifjú politikus azt állítja, hogy a balkáni bevándorlási útvonal lezárásának követelésével ő kényszerítette rá német kollégáját laza migrációs politikájának módosítására.

A jövőben elviheti országát egy nacionalista politikai irányba, például azzal, hogy szorosabbra fűzi a kapcsolatait a visegrádi négyekkel. (A Time magazin új bevándorlásellenes hármas szövetséget vizionál Ausztria, Lengyelország és Magyarország részvételével, amelyet támogathatnak a muszlim bevándorlóktól szintén tartó kelet-közép-európai országok.)

Az EU keleti felén sokan úgy érzik, hogy országaik a nyugat-európai államok, főként Németország lekezelő gyámkodása alá kerültek. Ha Ausztria csatlakozik hozzájuk, akkor megerősödhet a kontinens nyugati felét szimbolizáló Brüsszellel szembeni burkolt ellenállásuk. Sokkal nehezebb lesz fellépni a budapesti és a varsói vezetés demokráciaellenes intézkedéseivel szemben.

Végül, de nem utolsósorban könnyen lehet, hogy az EU-orosz viszonyrendszert is át kell értékelni. Kurz és még inkább Strache ellenzi a Moszkva ellen ukrajnai beavatkozása után elfogadott szankciókat. Ausztriában sokan szeretnének inkább üzletelni az oroszokkal, például az energiaiparban.

Veszélyes lenne

Egy türkiz-kék koalíciós kormány az ÖVP és az FPÖ részvételével veszélyes lenne Ausztriára és az EU-ra nézve is - véli a Deutsche Welle publicistája. Nem mérsékli az ezzel kapcsolatos aggodalmakat, hogy volt már példa hasonló társulásra korábban. A mostani FPÖ más, mint az akkori: Strache a merev nemzeti elzárkózás híve.

Vajon érvényes-e még a Habsburg Monarchia legendás mondásának - Míg mások háborúznak, te, boldog Ausztria házasodj! - második fele, mármint vajon képesek-e még boldogan élni az osztrákok? A Deutsche Welle újságírója szerint az elzárkózás a problémák elől nem ígér happy endet, ezért a Néppártnak folytatnia kellene a nagykoalíciót a Szociáldemokrata Párttal.

(A nyitókép forrása: Pixabay.com)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krax+, 2017.10.23 22:55

@Bahnsteig_Eins: "Nem csoda hogy teljesen megkattantál... "

Nevetséges vagy, már ez a neved is az mint "platform"! :) Még most is tengiz-ben jár az agyad, mert ott voltál valaki, itt meg egy senki, vagy akit a még a kutyák sem érdekelnek, és abban éled ki nyomorúságos napjaid, hogy mint szalonjobber beszólogatsz akinek csak lehet, mint "more" alias "krix3" néven is!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krax+, 2017.10.23 22:47

@Bahnsteig_Eins: "Miért nem mész le a parkba sakkozni a többi nyuggerrrel"

Te szerencsétlen, én nem vagyok nyugger, mint te! :) Ma 23.-a van, és mivel egyéb dolgom sincs, kiosztalak benneteket jobbereket az avitt gondolkodásotok miatt! Ha, ha, ha
Tudom, hogy sokallod "krix3"-ként is az ittlétem, de az meg legyen a te bajod, ha hülyeséget írogatsz, én meg beégetlek miatta, mert azt érdemled az általad leírtak okán! Ha, ha, ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2017.10.23 22:36

@zana, alias krax+, zenit, gyurta, foldnyuzo, mirko és még vagy 100 más néven beregisztrált, folyamatosan kitiltott, ezért mindig újabb neveket használó, gyakran önmagával beszélgető, sőt vitatkozó elmebeteg: csak ma vagy 100 kommented volt itt, látszik hogy nincs kihez szólnod, se kutyád se macskád, tényleg ennyire sivár és magányos az életed? Miért nem mész le a parkba sakkozni a többi nyuggerrrel, vagy a sarki kocsmába, ja, hogy már mindenhonnan kiutáltak, kicsaptak?? Nem csoda hogy teljesen megkattantál...

Ha ha ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2017.10.23 22:08

@Bahnsteig_Eins:
Kádárista nosztalgiázó korcs képzetek keverednek illiberális gondolatokkal. Valami újabbat testvér ezt a hablatyot már olvastuk tőled.
Olyan vagy mint a Trabantgyár elavultál!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krax+, 2017.10.23 22:05

@Bahnsteig_Eins: "Nem csoda, hogy teljesen megkattant, a szegény ördög, a szerencsétlen nyomorult."

Azt gondolom, hogy ezt már tegnap tisztáztuk, tehát felesleges rugóznod rajta! :) Nyalogasd csak továbbra is nyugodtan magadról a tengiz-i olajmaradékokat, és nézegessed az értéktelen ruszki részvényeid árfolyamát, hátha csoda történik velük! Holnap meg minél gyorsabban keressél fel egy orvost, (de ne a 20 éves amerikai roncsoddal, mert az lehet, hogy nem indul be) hogy adjon beutalót valami pszichiátriára, hogy megvizsgálják a paranoiádat! Ha, ha, ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html