Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az egyik lengyelországi, Soros György által finanszírozott civil szervezet az utóbbi időszakban a magyar származású amerikai milliárdos civil szervezetei ellen Kelet-Európában indított támadások fényében arra készül, hogy a kormány korlátozni fogja a tevékenységét - írja a Bloomberg. A varsói Batory Alapítvány mintegy 809,3 millió eurónyi (882 millió dollár) forrás szétosztásáért felel, amelyet Norvégia 2021-ig Lengyelország számára adna a gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségek csökkentésére. Az alapítvány most attól tart, hogy a forrásai elapadnak.

A lengyel kormány az alapítványnak utalt, a civil társadalom építésére szánt pénzeket - csak úgy mint a magyar kormány - szeretné egy állami intézményen keresztül menedzselni. Erről Piotr Glinski miniszterelnök-helyettes beszélt a múlt hónapban - emlékeztet a Bloomberg. Norvégia viszont szeretné, ha a pénzt egy független szervezet osztaná szét.

Déja vu

Ez a lépés a régióban egy újabb kormányzati támadás lenne a magyarországi születésű Soros ellen, ahol épp egy általa alapított egyetemet próbálnak bezárni - jegyzi meg a Bloomberg. A hírügynökség emellett hozzáteszi, hogy a lengyel kormánypárt már nyitott egy frontot az Európai Unióval a jogállamiság terén, a párt vezetője, Jaroslaw Kaczynski pedig nagy rajongója Orbán Viktornak, akit folyamatosan amiatt magasztal, hogy a saját országának érdekeit érvényesíti az EU-ban. Orbán - akinek kormánya szintén lecsapott a norvég pénzekre - pedig az "illiberális" demokrácia szószólója.

Csakúgy mint Magyarországon, vannak arra törekvések, hogy a kormány által kellemetlennek ítélt szervezetek finanszírozását elvágják, arra kényszerítve őket, hogy a tevékenységüket korlátozzák vagy szüntessék meg - mondta Ewa Kulik-Bielinska, a Batory Alapítvány igazgatója a Bloombergnek. Mint egyéb más területen, a kormány próbálja megosztani a társadalmat, hogy azokat a civil szervezeteket, amelyek az emberi jogokat védik, ellenségként lássák.

A Batory Alapítvány 2004 óta felel a norvég pénzek szétosztásáért, és a rábízott mintegy 130 millió zloty (34 millió dollár) forrást 667 csoportnak osztja szét. Ezek között demokráciát, nemek közötti esélyegyenlőséget és LGBT jogokat támogató civil szervezetektől kezdve egyházakhoz kötött jótékonysági intézményekig sokféle szervezetet találunk. A Jog és Igazságosság Pártjának (PiS) 2015-ös hatalomra kerülése óta a párt a tradicionális katolikus értékek visszaállítására törekszik, amelyek egy részét e progresszív csoportok nem támogatják.

Már tárgyalnak

A Bloomberg megjegyzi, hogy Lengyelország az egyik legnagyobb kedvezményezettje a norvég segélyeknek. Az északi ország uniós ügyekért felelős minisztere, Frank Bakke Jensen a Bloombergnek hangsúlyozta, hogy a szabályozási feltételek megkövetelik, hogy a fogadó országban az alapítvány üzemeltetőjének jól kell ismernie az adott ország civil szektorát, függetlennek kell lennie a hatóságoktól és a források elosztásában tapasztalattal kell rendelkeznie.

Jelenleg köztisztviselői szinten folynak tárgyalások és azon dolgoznak, hogy mindkét fél számára elfogadható megoldás szülessen - árulta el Ane Lunde, a norvég külügyminisztérium szóvivője. A lengyel fejlesztési miniszterhelyettes, Pawel Chorazy pedig azt nyilatkozta a Bloombergnek, hogy még korai arról beszélni, melyik intézmény fogja kezelni a pénzeket. Lengyelország széles alapokra helyezett hozzáférést szeretne a civil társadalmaknak szánt forrásokhoz, hogy a potenciális kedvezményezettek az ország minden területén érezhessék ennek előnyeit - tette hozzá.