Lengyelországban ugyan csak most indult fejlődésnek az elektromobilitás, ám az áramtöltő kutakat üzemeltető egyik vállalat máris eldöntötte, hogy pénzt fog kérni szolgáltatásáért - adta hírül a Rzeczpospolita. A Greenway Polska, az a vállalat, amely a leggyorsabban bővíti villanykút-hálózatát, bejelentette, hogy május elejétől a gyors töltésért 45 percig 1,89 zlotyt (140 forint) fog kérni, a normál tempójúért 180 percig 1,19 zlotyt. Ezt követően percenként 0,4 zloty a tarifa. A cég ugyanilyen tarifákat szab Szlovákiában is.

Átszámolva ez töredéke az áram átlagos európai árának, amely 2,36 zloty (177 forint)/kWh, de többszöröse annak, amennyit ilyen mennyiségű energiáért akkor kell fizetni, ha a hagyományos konnektorból használjuk fel.

A cég úgy becsüli, hogy egy átlagos elektromos autóval 100 kilométer megtétele 10,9 zlotyba (820 forint) kerül, de csak bizonyos feltételekkel: a kocsi tulajdonosának otthon kell megoldania a töltési idő 70 százalékát, a Greenway gyors töltőit csak az áramtankolás 20 százalékban használhatja, a maradék áramot ingyen forrásból kell beszereznie.

Szakemberek szerint ez a struktúra csak a fejlett piacon működtethető. Elemzők szerint a pusztán fizetős töltőket használó, közepes energiafogyasztású autók üzemeltetése (18 kWh/100 km) 34 zlotyba (2600 forint) fog kerülni ekkora távolságon. Ez magas a lengyelek keresetéhez képest, és ha összehasonlítjuk a hagyományos autók hasonló költségével, véget is vethet az elektromobilitás terjedésének.

A fotó forrása: AFP