Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Lengyelországban ugyan csak most indult fejlődésnek az elektromobilitás, ám az áramtöltő kutakat üzemeltető egyik vállalat máris eldöntötte, hogy pénzt fog kérni szolgáltatásáért - adta hírül a Rzeczpospolita. A Greenway Polska, az a vállalat, amely a leggyorsabban bővíti villanykút-hálózatát, bejelentette, hogy május elejétől a gyors töltésért 45 percig 1,89 zlotyt (140 forint) fog kérni, a normál tempójúért 180 percig 1,19 zlotyt. Ezt követően percenként 0,4 zloty a tarifa. A cég ugyanilyen tarifákat szab Szlovákiában is.

Átszámolva ez töredéke az áram átlagos európai árának, amely 2,36 zloty (177 forint)/kWh, de többszöröse annak, amennyit ilyen mennyiségű energiáért akkor kell fizetni, ha a hagyományos konnektorból használjuk fel.

A cég úgy becsüli, hogy egy átlagos elektromos autóval 100 kilométer megtétele 10,9 zlotyba (820 forint) kerül, de csak bizonyos feltételekkel: a kocsi tulajdonosának otthon kell megoldania a töltési idő 70 százalékát, a Greenway gyors töltőit csak az áramtankolás 20 százalékban használhatja, a maradék áramot ingyen forrásból kell beszereznie.

Szakemberek szerint ez a struktúra csak a fejlett piacon működtethető. Elemzők szerint a pusztán fizetős töltőket használó, közepes energiafogyasztású autók üzemeltetése (18 kWh/100 km) 34 zlotyba (2600 forint) fog kerülni ekkora távolságon. Ez magas a lengyelek keresetéhez képest, és ha összehasonlítjuk a hagyományos autók hasonló költségével, véget is vethet az elektromobilitás terjedésének.

A fotó forrása: AFP