A lengyelek már léptek az euró felé

Lengyelország néhány napja hivatalosan megkezdte az euró bevezetésével - az ERM-2 átváltási mechanizmusba történő belépéssel - kapcsolatos tárgyalásokat az Európai Központi Bankkal - közölte Zbigniew Chlebowski, a jobboldali liberális Polgári Platform frakcióvezetője.
NAPI Online, 2009. február 18. szerda, 13:40
Fotó:

Chlebowski azt is elmondta, hogy Lengyelország úgy döntött, hogy az ERM-2 mechanizmusba való belépésbe előzetes alkotmányos változtatások nélkül kezd bele.
Korábban a lengyel központi bank elnöke úgy nyilatkozott, hogy Lengyelország jelenleg még nincsen felkészülve az euró bevezetésére, és nincs meg az alapja annak, hogy az ország az idén alkalmazza az euróövezeti csatlakozás előszobájának tekintett ERM-2 valutaátváltási mechanizmust - írja az MTI-eco.

A Rzeczpospolita című lap kérdésére a bankelnök elmondta, hogy "az ERM-2 mechanizmust nem lehet bevezetni, mivel a zloty átváltási árfolyama nem eléggé stabil". A kormány hivatalos stratégiája szerint Lengyelországban 2012-ben kellene bevezetni az eurót. E menetrendnek az felelne meg, ha ez év közepén bekapcsolnák a zlotyt az európai átváltási mechanizmusba.

HOZZÁSZÓLÁSOK