A lengyelek még nem állnak készen az euróra

Lengyelországnak még sokat kell tennie ahhoz, hogy teljes mértékben felkészüljön az euróövezeti csatlakozásra - jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a Sieci hetilapnak adott interjúban.
Domokos László, 2018. július 2. hétfő, 11:40
Fotó: Shutterstock

Több ország csak akkor hozhat létre egységes devizaövezetet, "ha a fogalom legszélesebb értelmében közel hasonló gazdasági szinten állnak". A maga részéről merőben pragmatikus szempontból ellenzi az euró bevezetését.

Kutatási témaként foglalkoztam a kérdéssel, ezért pontosan tudom, hogy csak közel azonos gazdasági szinten álló országok vezethetnek be közös devizát - mondta a lengyel miniszterelnök, hozzátéve, hogy "a németekkel vagy például a hollandokkal mi nem alkotunk ilyen egységet".

Egy krízishelyzetben például komoly problémát jelentene az árfolyam-lebegtetés lehetőségének a hiánya - figyelmeztetett az interjúban Mateusz Morawiecki, hangot adva egyúttal annak a meggyőződésének, hogy éppen a saját deviza, a zloty rendelkezésre állása tette lehetővé Lengyelország számára a 2009-es világgazdasági recesszió következményeinek a kivédését. "A saját deviza a gazdasági biztonság kulcsfontosságú feltétele. Az euróövezetbe belépni csak minden tekintetben felkészülten lehet" - írta az MTI.

Az euróövezeti belépést ellenző álláspontjának időtávját firtató kérdésre adott válaszában a lengyel miniszterelnök azt mondta: minden a konvergencia ütemén múlik. Mindenképpen utol kell érnünk, de egyes esetekben le is kell hagynunk a régi eurótagokat.

Fotó forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK