A lengyel kormány az elmúlt év végén fordult a kéréssel a szervezet igazgatótanácsához, megerősítve, hogy csakis elővigyázatossági hitelről van szó.  A korábbi 30 milliárd dollár összértékű hitelkeret idén januárban járt le. Lengyelország 2009-ben kötött kétéves, úgynevezett rugalmas hitelkeret-megállapodást (FCL) az IMF-fel. A keretet 2011 januárjában újabb két évvel hosszabbították meg a felek, a lehívható forrást akkor 30 milliárd dollárra emelték.

Az IMF vezérigazgató-helyettese korábban méltatta, hogy Lengyelország erős gazdaságpolitikával és gazdaságpolitikai keretekkel rendelkezik: többek közt hiteles inflációkövető rendszerrel, hatékony pénzpiaci felügyelettel, illetve a stabil költségvetési politikák melletti erős elkötelezettséggel. Úgy fogalmazott: ezeknek köszönhetően a hatóságoknak sikerült fenntartaniuk a piaci bizalmat a nehéz külső környezet közepette.

David Lipton szerint ugyanakkor a lengyel gazdaság jelenleg lassul, és a növekedési ütem további mérséklődése várható 2013-ban. A közgazdász egyetértett azzal, hogy "a növekvő fizetésimérleg-kockázatok és a magas külső finanszírozási szükségletek miatt a befektetői bizalom fenntartása, a gazdaságpolitika támogatása és a külső hatások elleni biztosítás szempontjából kulcsfontosságú lehet egy új elővigyázatossági hitelkeret".

Az IMF által kínált elővigyázatossági jellegű pénzügyi eszközök közül az FCL jár a legkevesebb feltétellel. A Nemzetközi Valutaalap csak kiváló gazdasági alapokkal rendelkező államoknak tartja fenn ezt az eszközét.

A szervezet Magyarországnak a korábbi tárgyalások során rendre készenléti megállapodást (SBA) ajánlott, ami ölthet elővigyázatossági jelleget is.