A lengyeleknek bezzeg jól megy

Lengyelország élen jár Európában a közúti szállításokban, főként kis, családi vállalkozások kamionjaival járják az unió útjait.
Barabás Júlia, 2018. május 17. csütörtök, 13:47
Fotó: Shutterstock

A közúti áruszállításban Európában Lengyelország jár az élen - írja a Rzeczpospolita. Az Európai Bizottság adatai szerint nemzetközi szállítási jogosultsággal rendelkező vállalat legalább annyi van Lengyelországban, mint Németországban vagy Franciaországban, miközben az összes szállított termék alapján megkérdőjelezhetetlen a vezető szerepe.

A piac egynegyede hozzánk tartozik - hangsúlyozza Jan Buczek, a Nemzetközi Közúti Szállítók Egyesületének (ZMPD) elnöke. A lengyel statisztikai Hivatal (GUS) becslése szerint 2016-ban a szállítmányok 87 százaléka közúton érte el célját., a vasút részaránya 12 százalék volt, míg a maradék százalék a belvízi hajózásra jutott. A kamionok háztól házig tartó szállításával, úgy tűnik, nem igazán lehet versenyezni.

Az elmúlt 10 évben a lengyel szállító cégek száma 210 százalékkal, a teherautóké 235 százalékkal emelkedett. Lengyelországban közel 35 ezer vállalkozás foglalkozott fuvarozással, amelyek 218,5 ezer járművel rendelkeztek. Ebből 13,8 ezer cégnek 2-4 kamionja volt, míg 7,8 ezernek csak, az utóbbinál nem sokkal kevesebbnek pedig csak 5-10. Több mint 100 autóval 137 rendelkezett.

A fotó forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tarosPifta, 2018.05.17 14:16

A lengyelek jó cuccokat gyártottak. Igaz pár éve őket is elkapta a gépszíj, s elkezdtek pocsék árut forgalmazni, de mintha belátták volna, az nem jó út. Most megint jobbak a termékeik mint pár éve.
Ha tartják, akkor jók lehetnek újra.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html