A Poznani Orvosi és Biológiai Egyetem a koronavírus elleni oltáson dolgoznak. Korábban a melanóma ellen dolgozták ki gyógyszert, az eközben szerzett tudásra támaszkodnak - derül ki a gazeta.pl cikkéből. A kutatásokat Andrzej Mackiewicz professzor csapata végzi. Mackiewicz onkológus és immunológus, ennek megfelelően fejlesztésüket a rák elleni szerek terén korábban szerzett tapasztalataikra építik

Gyakorlatilag ugyanaz a technika, azzal a különbséggel, hogy a rákos sejtek helyett egy mesterséges vírus éleszti fel a szervezet védekezőképességét. Apróbb változtatásokra még szükség van, mondja a professzor, de termékük prototípusa már szeptemberben kész lehet. Szerinte az oltásuk sokkal előrehaladottabb állapotban van, mint a kínaiak vagy az amerikaiak megoldása. Azok ugyanis a nukleinsavak átalakítására épülnek.

A lengyel oltás a szervezetben antitesteket képez, amelyek nem engedik a sejtekbe hatolni a koronavírust. A munkálatok hónapok óta tartanak, a csapatnak gyakorlatilag az egész termelési vonalat ki kellett dolgoznia. A vizsgálatokat csak az egyetem finanszírozza, ami miatt nincs pénz arra, hogy embereken is kipróbálják. Ehhez 15 millió zloty (1,17 milliárd forint) kellene. Ha ez meglenne, a koronavírus elleni lengyel oltás nyolc hónapon belül eljuthatna az első beteghez.