Befejeződött a swinoujsciei gázkikötő építése - jelentette be ünnepélyesen Andrzej Czerwinski kincstárügyi miniszter, aki hangsúlyozta a létesítmény megatározó jelentőségét az ország energetikai biztonsága szempontjából. A többi beruházással együtt ugyanis már 100 százalékát képes szolgáltatni a lengyel gázszükségletnek.

A teljes feldolgozó képessége eléréséhez még mintegy öt hónapra van szükség, az első cseppfolyósított gázszállító tartályhajó befutása a kikötőbe november végén, december elején várható.

A beruházás teljes költsége mintegy 1 milliárd euró, az utóbbi évek egyik legnagyobb lengyel energetikai beruházása. Az első szakaszban a terminál - Európa egyik legnagyobbika - évi 5 milliárd köbméternyi cseppfolyósított gázt lesz képes gáz állapotúvá visszaalakítani, ami az ország teljes földgáz-szükségletének mintegy harmada, ez a továbbiakban 7,5 milliárd köbméterre növelhető.

Az építést az olasz Saipem cég vezette konzorcium végezte, amelynek több alvállalkozója csődbe ment, ezért nem sikerült az eredetileg tervezett időpontban, 2014 közepén átadni.

Gazdaságos működésének alapját a Qatargasszal kötött gázszállítási szerződés biztosítja.