A londoni külföldieknek is üzent a kilépéspárti vezér

Boris Johnson szerint nem csorbulnak a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok jogai azután sem, hogy a brit EU-tagságról rendezett népszavazáson a választók többsége a kilépésre voksolt.
MTI, 2016. június 27. hétfő, 07:46
Fotó: MTI/EPA

A volt londoni polgármester, aki a népszavazási kampányban a Brexit-párti - vagyis a kilépést pártoló - tábor frontembere volt, a The Daily Telegraph című konzervatív brit napilap hétfői kiadásában megjelent cikkében úgy fogalmaz: nem tudja eléggé hangsúlyozni, hogy Nagy-Britannia Európa része, és mindig is az marad, együttműködése az Európai Unióval "élénk lesz és még tovább élénkül" a legkülönfélébb területeken.

Johnson szerint az egyetlen változás az lesz, "és ez sem lóhalálában történik", hogy Nagy-Britannia megszabadítja magát az EU "homályos" törvényalkotási rendszerétől.

A brit állampolgárok továbbra is utazhatnak, dolgozhatnak, tanulhatnak, élhetnek, vásárolhatnak lakást és letelepedhetnek az Európai Unióban. A Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárok jogai ezután is maradéktalanul érvényesülnek, és ugyanez vonatkozik az EU-ban élő britekre - írta cikkében a konzervatív párti politikus, akit a brit sajtó egyöntetűen a leköszönő David Cameron miniszterelnök legesélyesebb utódjelöltjének tart.

Cameron a népszavazás után bejelentette, hogy őszig távozik tisztségéből.

Boris Johnson cikke szerint Nagy-Britanniának továbbra is lesz szabadkereskedelmi kapcsolata az EU-val, és hozzáfér majd az unió egységes belső piacához. Johnson szerint akik a kilépésre voksoltak, nem elsősorban azért tették, mert aggasztotta őket a bevándorlás; az elsődleges ok az az érzet volt, hogy az EU aláássa a brit demokráciát.

A volt londoni polgármester szerint ugyanakkor a kilépésre voksolóknak el kell fogadniuk, hogy a népszavazáson nem értek el elsöprő többséget, ezért azoknak, akik részesei "e szűk többségnek", hidakat kell építeniük a bennmaradásra szavazók felé.

Viszlát Skócia?

Johnson a skót függetlenségről szóló újabb népszavazás lehetőségéről azt írta, hogy nem tapasztal tényleges vágyat erre a skót választók körében.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök a hétvégén bejelentette, hogy a brit EU-referendum eredménye nyomán ismét napirendre került az újabb népszavazás a skót függetlenségről, és a skót kormány döntött az ehhez szükséges törvényi feltételek előkészítésének megkezdéséről.

Skóciában 2014 szeptemberében már tartottak egy referendumot a függetlenségről, de akkor az elszakadást ellenzők győztek 55,3 százalékos szavazataránnyal.

A legújabb közvélemény-kutatások szerint azonban a brit EU-népszavazás óta átfordultak az erőviszonyok. A The Sunday Post című vasárnapi skót lap megbízásából elvégzett online felmérés azt mutatta ki, hogy a skótok 59 százaléka ezúttal a függetlenségre szavazna.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

enapi@citromail.hu, 2016.06.27 10:18

Utólag és előre sem lehet belemagyarázni ki miért szavazott.
Volt egy tiszta, érthető, világos kérdés.
Magas volt - kiemelten magas - a részvételi arány.
A 4-0 is lehet magyarázni, elemzni de minek?...


Adva van a feladat: a kilépes győzött.
Szégyen, hogy senkinek semmi terve sincs.
Mit gondoltak?...nem is gondoltak arra, hogy bekövetkezhet.

4-0 után általában elgondolkoznak, hogyan lehet legközelebben jobban játszani mik is voltak a hibák.
A brit politikusok szerint a választók voltak a hibásak.
Ilyen alapon a magyar szurokolók miatt lett 4-0.
Hát, persze!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html