A maffia kezében a gázkereskedelem?

A kijevi titkosszolgálat azt vizsgálja, hogy nem került-e szervezett bűnözők befolyása alá a Türkmenisztánból Európába irányuló gázszállítás - értesült a Financial Times. A fő gyanúsított a Magyarországon is ismert és az FBI körözési listáján is szereplő Szemjon Mogiljevics.
Kolozsi Pál, 2005. július 27. szerda, 10:01
Fotó:

A Financial Timesnak nyilatkozó ukrán titkosszolgálati vezető elmondta, a vizsgálat arra irányul, hogy a Svájcban bejegyzett, fele részben az orosz állami Gazprom tulajdonában álló Roszukrenergo vállalatot áttételesen nem Mogiljevics ellenőrzi-e? Mogiljevics neve ugyan nem szerepel semmilyen hivatalos iraton, de számos jel utal arra, hogy az általa ellenőrzött emberek szerepet vállalnak a türkmén gázszállításban.

A Roszukrenergót 2004 júliusában alapították, hogy közvetítsen az orosz Gazprom és az ukrán Naftogaz között, így elősegítve a türkmén gáz Ukrajnán keresztül Európába történő szállítását. A társaság megalapításáról Leonyid Kucsma akkori ukrán elnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök állapodott meg. A Gazprom szóvivője szerint a vizsgálat mögött ukrán belpolitikai csatározások állnak, és hozzátette, hogy az orosz fél nem vizsgálta az ukrán oldal tulajdonosi körét.

Mogiljevicset az egyik legveszélyesebb bűnözőnek tartják a régióban, az amerikai igazságügyi minisztérium korábbi leírása alapján 300 tagból álló szervezete több mint 30 országban tevékenykedik.

HOZZÁSZÓLÁSOK