Augusztusban megdőlt minden eddigi rekord - a lengyel lakossági megtakarítások összege meghaladta az 500 milliárd zlotyt, vagyis a mintegy 35 ezer milliárd forintot - közölte a vezető varsói gazdasági napilap, a Dziennik Gazeta Prawna a jegybank (NBP) adataira hivatkozva.

Ebből az utolsó 100 milliárdot 26 hónap alatt hozták össze, az előző 100 milliárdhoz 23 kellett, vagyis a folyamat valamit lassult. Az eredményben - ahogy a tapasztalatok mutatják - meghatározó szerepe volt annak, hogy számos bank az utóbbi időben emelte a betéti kamatokat, ami olyan vonzerőt jelent a lengyelek számára, hogy még nehéz időben is igyekeznek félretenni. Ugyancsak a bankok felé fordította az embereket a tőzsde hullámzása, amelynek következtében a részvénybefektetések hozama gyakran elmaradt a banki kamatok mögött. A megtakarítások legnagyobb részét az úgynevezett nyitott nyugdíjalapokban (OFE), vagyis a magánnyugdíj-pénztárakban helyezték el a lengyelek.

Piotr Bielski, a BZ WBK bank szakértője szerint idén év végéig a tavalyihoz képest 10 százalékkal nőhet a lakossági betétállomány, míg jövőre ez 7 százalékra lassul a gazdasági növekedés várható gyengülése miatt. Egy korábbi felmérés szerint a lengyelek a legelégedettebbek Európában megtakarításaik szintjével - ezt állította az ING által megkérdezettek 50 százaléka, miközben az európai átlag csak 38 százalék.