Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kabinet 2018 végi határozata szerint 2019 és 2021 között évente 600-600 millió forintot biztosít e célra, az országnak ingyenesen járó úgynevezett szén-dioxid-kvóták értékesítési bevételéből - írta a napilap.

A 3 milliós törzstőkével létrehozandó állami cég ezen évi 86 milliót kap működtetésre is. A határozat mindezt egy nagyobb léptékű, Nyugat-Balkáni Zöld Alap elnevezésű terv első fázisának nevezi. A második szintet Nyugat-Balkáni Multidonor Zöld Alapnak hívják majd. Ehhez már a többi visegrádi ország is kapcsolódik.

Az uniós csatlakozás előtt álló balkáni államok légszennyezés-csökkentő beruházásainak támogatására a magyar állam a párizsi klímamegállapodás négy évvel ezelőtti aláírása kapcsán tett ígéretet. A V4-ek 2015-ben létrehozták az úgynevezett Nyugat-Balkán Alapot. A mostani támogatási terv első lépését ugyanakkor elsőként Magyarország tette meg. A technológiai tárca szerint a "kiterjedtebb és ambiciózusabb" második fázis 2021-ben indulhat.

A lap úgy tudja, hogy ez az összeg a tényleges beruházásokhoz kevés, így azt elsősorban előkészítésre, illetve a nálunk felhalmozódott ismeretek átadására pályáztathatják.