A Bruxinfo úgy tudja, az Európai Bizottság (EB) csütörtökön levélben jelzi aggodalmait a magyar kormány számára a plázastopot hirdető törvény miatt is, ez ügyben viszont egyelőre nem indít eljárást.

Mint ismert, a Szép kártya és Erzsébet utalvány kibocsátásának és elfogadásának szabályait is módosítani kívánja a kormány. A legutóbb Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter írta egy képviselői kérdésre adott írásbeli válaszában, hogy áttekintik a Széchenyi Pihenőkártya Kártya (Szép-kártya) rendszerének eddigi tapasztalatait, a beérkezett módosítási javaslatokat, ezek mérlegelését követően pedig előkészítik a kártya kibocsátásának és felhasználásának szabályairól szóló kormányrendelet módosítását.

Az EB előzetes véleménye szerint a Szép-kártya szabályai sértik a letelepedés és a szolgáltatásnyújtás szabadságát. Az EB szerint a kártya egyes feltételei kizárják a vállalkozások bizonyos formáit, így például a külföldi vállalatok fióktelepeit, valamint a kártyakibocsátónak banki háttérrel kell rendelkeznie. (Ez utóbbi döntés egyben azt is jelenti, hogy a tradicionális utalvány-kibocsátó cégek nem tudnak belépni erre a piacra.)

Még keményebben fogalmazott korábban Brüsszel az Erzsébet-utalvánnyal kapcsolatban, "a szabályozás nyíltan diszkriminatív, mivel állami monopóliumot valósít meg", emellett a kibocsátó üdülési alapítvány "szerződéskötési gyakorlata diszkriminatív lehet", illetve "kereskedelempolitikai (és nem szociális) célokat érvényesít". A Bizottság szerint "a jelenlegi piaci szereplők kiszorítása semmilyen módon sem indokolható, a felhozott közérdekkel aránytalan".